Föräldrar – ”Ert fel att barnen beter sig som de gör”

Det är föräldrarnas mobilvanor som skapar barnens beteenden, menar skribenten.
Det är föräldrarnas mobilvanor som skapar barnens beteenden, menar skribenten.

Insändare 19 november 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norran rapporterade, den 6 november, att det filmats ett slagsmål på Sörböleskolan. Jag måste bara få påpeka hur dumt det är att stå och filma ett slagsmål eller en bilolycka som man passerar. Man ska inte filma ett slagsmål utan agera och stoppa det om man kan. 

Att sedan föräldrar delar filmen på slagsmålet är rent ut sagt horribelt. Har ni inte förstått att det i grunden är ert beteende som visat barnen hur de ska göra? Det är faktiskt föräldrarna som måste börja rannsaka sig själva om varför deras barn beter sig som de gör. Släpp era telefoner när ni kommer hem till familjen, väldigt många har problem med detta. I min matsal på jobbet sitter det folk och surfar medan de äter. Är det ett normalt leverne att visa sina barn?

Jag surfar absolut på min telefon vid de tillfällen jag anser vara passande. Dessa tillfällen är inte medan jag går över torget, cyklar, kör bil eller står i en kö på Coop. Blockera alla mobila nät på alla skolor och stoppa allt annat än skolans egna restriktiva trådlösa nät. Barnen kan gott få ha fem till sex timmar per dag då de inte är anträffbara på sociala medier och faktiskt måste interagera med andra människor, öga mot öga. Social kompetens heter det, att inte gömma sig bakom ett alias hela livet. 

Att ens tillåta mobiltelefoner i en skola, är för mig en gåta. Det går att fuska på prov, man tappar koncentration under lektionerna när man lyssnar på musik istället för läraren. Alla lärare borde få rätt att beslagta mobiler under skoltid, för att sedan låta föräldrarna, inte eleverna, lösa ut telefonerna. Nu kommer förmodligen många 80-talister gå i taket och skrika att vi har ett fritt samhälle. Men det är ju faktiskt ert fel att barnen beter sig som de gör.

Tänker utanför telefonen

Ämnen du kan följa