Folkmordet i Gaza måste stoppas

Gazakriget skördar många civila offer. Skribenten är kritisk till att för lite görs för att stoppa kriget och att ingen tar fullt ansvar för att skydda oskyldiga palestinier.

Barn leker i Gazas krigsruiner som en gång var deras hem.

Barn leker i Gazas krigsruiner som en gång var deras hem.

Foto: Junge, Heiko

Insändare2024-07-16 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det så kallade “kriget” i Gaza – egentligen huvudsakligen en massaker på civila palestinier – fortsätter. Fram till nu (8 juli) har, enligt FN:s observatörsstyrka OCHA, 38 193 personer dödats och 87 903 skadats. Hälften av offren är barn. Trots en bindande resolution i FN:s säkerhetsråd, och uppmaning från FN:s Internationella Domstol i Haag att upphöra med övergreppen, fortsätter massakrerna. Varför är det så?

I nuläget har 146 länder, inklusive Sverige, erkänt staten Palestina. Enligt FN:s princip “Skyldighet att Skydda” (Resonsibility to Protect) har varje medlemsland skyldighet att skydda sin befolkning mot folkmord och andra övergrepp. Skyldigheten gäller även att hjälpa andra med detta om man inte klarar av det själva. Skyldigheten att skydda är tydligt giltig i fallet Israel – Palestina. Ändå händer ingenting.Varför?

Sveriges regering fortsätter sin flört med folkmordet. Fortsätter vapensamarbetet med Israel, minimerar hjälpen till palestinierna. De avstår från varje sanktion eller annan åtgärd att få stopp på övergreppen. Allt sådant man skulle kunna göra utan tillstånd från EU eller någon annan. 

Och opinionen i vårt land mot detta är väldigt tyst.

Gunnar Olofsson