Bristen på barnmorskor i sommar – väldigt skrämmande

Skribenten känner sig orolig inför sommarens förlossning.

Skribenten känner sig orolig inför sommarens förlossning.

Foto: Frank May/TT

Insändare2021-06-02 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ska föda i sommar, men kommer det verkligen finnas personal på förlossningen som hinner och orkar med oss? Såklart lugnar barnmorskorna oss – som de tappra hjältar de är – och säger att det finns personal på plats. Ändå läser vi om bristen på barnmorskor, barnmorskor som ska till Umeå och barnmorskor som ska in och jobba på sin semester.

Vi ska snart gå igenom det mest påfrestande som går att göra. Att inte vara säker på att vi kommer få vård om vi behöver det, är väldigt skrämmande. Att föda ett barn innebär fortfarande stora risker, precis som det alltid gjort.

Mamma

Svar direkt

Vi håller helt med om att våra barnmorskor är tappra hjältar. Ja, det kommer att finnas personal att ta hand om dig och alla andra som ska föda i sommar. Patientsäkerheten är inte hotad.

Men även denna sommar innebär det att många barnmorskor inte kommer att kunna få ut sina fyra veckors semester eftersom vi måste säkerställa bemanningen. Vi tycker självklart inte att det är bra. Personalen behöver återhämtning och ska orka att ta hand om födande även nästa sommar. Tyvärr är det brist på barnmorskor, men vi gör allt vi kan för att rekrytera fler.

Olov Grankvist, verksamhetschef, centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten