Flyktingpolitiken – en mardröm för alla

Flyktingpolitiken i Europa fungerar inte, menar skribenten.

Flyktingpolitiken i Europa fungerar inte, menar skribenten.

Foto: Emrah Gurel

Insändare2020-10-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson har lagt fram ett förslag om ny flyktingpolitik, som enligt henne ingen skulle bli nöjd med. Det vi som EU-medborgare borde vara verkligen missnöjda med är att ingen ny fungerande asylpolitik verkar vara i sikte.

Efter andra världskriget insåg många att judar som förföljdes och dödades av nazisterna borde ha fått ett annat mottagande, inte minst i Sverige. Därför tillkom också överenskommelser om rätten för flyktingar att söka asyl. En rätt som alltmer håller på att urholkas.

I dag vet vi att många som flyr till Europa är ekonomiska migranter och saknar skyddsbehov. Samtidigt vet vi att många fortfarande förföljs för sin religion, sin sexuella läggning och sin politiska övertygelse och är i stort behov av skydd. EU:s länder borde klara av att identifiera ekonomiska migranter från de som verkligen behöver skydd. Istället tävlar politikerna om att göra det så svårt som möjligt för alla att komma till Europa.

Invandring har aldrig varit problemfri. Redan i Moseböckerna hittar vi regler om hur man ska uppträda mot invandrarna. Redan då var skyddet av invandrarna viktigt, så frågan är inte ny. Därför är det extra märkligt att länder som Polen och Ungern, som säger sig värna extra om Europas kristna identitet, är de länder som häftigast motsätter sig politiska reformer som går i linje med det som fastslås redan i Gamla testamentet.

Att människor i fattiga länder drömmer om Europa är begripligt, men just nu håller den politiska långbänken i flyktingpolitiken att bli en mardröm för alla.

Hans Marklund, Skellefteå