Flygskatten borde höjas – inte avskaffas

Insändarskribenten tycker att det är ett skamligt beslut att avskaffa flygskatten.

Insändarskribenten tycker att det är ett skamligt beslut att avskaffa flygskatten.

Foto: FREDRIK PERSSON

Insändare2024-09-07 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De allra flesta inser idag det klimathot vi möter. Forskare och vetenskapare blir allt mer övertygade om nödvändigheten av att minska utsläppen av bland annat koldioxid (CO2).

Världens länder har i olika avtal enats om att minska användningen av fossila bränslen som olja, gas och kol. Sverige har åtagit sig att dra ner på utsläppen. Våra politiker betonar hur viktig klimatpolitiken är. Men en massa tomt pladder säger inget!.

Mitt i allt detta har vi en regering som gör tvärtom. För en politik som ÖKAR utsläppen. Det senaste skambudet kom nyligen. Tidö-gänget avskaffar den lilla flygskatt som infördes av förra regeringen. Flyget, en stor miljöbov, har alltid varit gynnat skattemässigt. Ingen moms, inga CO2-avgifter. Den låga skatten på flygresor borde för skams skull höjas.

Man brukar säga att politik dömd att misslyckas är ett skämt. Regeringens klimat/miljö-politik kan knappast liknas ens vid ett dåligt skämt.

Nu är det allvar. Vi måste inse att vårt sätt att leva innebär rovdrift på framtiden. Vi lever i en demokrati där vi alla är med och väljer våra politiker. Nu åligger det oss att i nästa val visa att vi tar ansvar för våra barnbarn.

Bertil Wallgren