Fler världskändisar som har besökt Skellefteå

Insändare 17 juni 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norran publicerade fredagen den 10 juni en lista som man får tro vara de mest välkända som varit i Skellefteå. Många med mig saknar säkert flera namn som borde ha platsat på listan. Jag vill nämna några som jag själv kommer ihåg. Ingen placering, det är ytterst svårt, för kändisar är inte tidlösa.

Olof Palme, troligen den mest kände svensk efter Gustaf II Adolf och Jenny Lind, Var i Skellefteå i maj året innan han dog.

Birgit Nilsson, deltog i ett av Barnens dags arrangemang på 1960-talet.

Idrottsmännen är många: Ference Puskàs, ungraren som slapp ut och fick spela för Real Madrid. Den ende som gjort fyra mål i en Europacupfinal. Besökte 1962 eller 1963 en god vän som var handbollstränare här. Visade bland annat upp sig på Sörvalla.

Salvatore Morale tävlade 1964 på Norrvalla på 400 m. Han delade sedan 1962 världsrekordet på 400 meter häck.

Sjoukje Dijkstra, 1960-talet mest framträdande konståkerska, var här 1967, eller -68 med Cirkus Scott. Tillhörde då Holliday on ice.

Folkets Park hade under 1950- talet en mängd kända orkestrar, bland andra Svend Asmussens med Jörgen Ingman och Ulric Neuman.

Ett stort evenemang var ABBA-musikalen Chess i Isstadion, med Sissel Kyrkjebö och Tommy Körberg.

Barnens Dag hade i början av 1970-talet den franske komikern och filmskaparen Jacques Tati som gäst.

Jag avslutar med en av våra egna stora idrottsstjärnor, som jag tycker väl borde ihågkommas, skidåkaren Axel Wikström, Skellefteå AIK. AIK hade faktiskt skidåkning på sitt program fram till specialklubben bildades efter 1945. Axel var den förste utländske skidåkaren som vann 50 km i Lahtis. Jag tror det var 1938. Han hade dessförinnan tagit silvermedalj vid OS i Garmisch 1936. Ett världsnamn från Skellefteå.

Ove Lindström


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa