Fiskgratäng – tänk på alla fiskar som dör i onödan

Insändare 15 juni 2021 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På alla skolor serveras det lunch till eleverna. Det finns maträtter som är goda och andra som är mindre goda. Många barn äter väldigt lite de dagar som fiskgratäng serveras. Vi tycker att skolan ska servera fiskgratäng, men inte alls så ofta som nu. För det första så mår eleverna bra av mat som de flesta tycker om. De kan prestera bättre om de får mycket energi. Eleverna blir tjuriga, ledsna och utmattade om de inte får den maten de behöver.

För det andra så slängs det mycket skolmat varje dag. Naturen och världen mår dåligt av detta matsvinn! Tänk på alla fiskar som dör i onödan, skulle du vilja vara en av de oskyldiga fiskarna? Tänk på alla fattiga familjer i andra länder som vi hade kunnat ge fisken och maten till – istället för att den ska hamna på någon återvinning. För det tredje så är det en ekonomisk fråga. Matpersonalen jobbar hårt och vi lägger väldigt mycket pengar på maten som bara slängs. Pengarna som vi kunde använt till eleverna för att de ska vara glada och pigga, hamnar istället i soptunnorna. 

De som bestämmer om matsedeln menar förstås att fiskgratänger är bra för hälsan och att man ska lära sig äta det. Men vi är säkra på att vi barn som uppskattar fiskpinnar och mer barnvänlig mat skulle må och prestera bättre om vi fick mat i vår smak. Ni behöver inte vara oroliga; när vi blir vuxna kommer vi säkert att gilla fiskgratäng! 

Det vi vill säga med detta är att vi borde servera mindre fiskgratäng och istället servera barnvänliga rätter som till exempel fiskpinnar, köttbullar och pannkaka för att eleverna ska bli nöjda och glada. Tänk på pengarna, matsvinnet och alla fiskar som dödas i onödan.

Moa Söderlund Karinkanta, Lejonströmskolan 5C

Juni Wetter Gyllenberg, Lejonströmskolan 5C


Ämnen du kan följa