Finns Skellefteå kommuns så kallade svarta lista kvar?

För ett tag sedan ifrågasatte Katarina Larsson, Centerpartiet, med flera, den så kallade svarta listan som Skellefteå kommun har.

Skribenten funderar över kommunens så kallade svarta lista och får svar direkt.

Skribenten funderar över kommunens så kallade svarta lista och får svar direkt.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-09-01 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finns namnen på listan kvar? Har alla som nu söker jobb inom Skellefteå kommun lika stor chans att bli anställda? Frågan är om alla namn på svarta listan är borttagna? 

Det är all heder åt människor som Katarina Larsson som vågar att ifrågasätta kommunens påfund. 

DEWEY

Svar direkt

Det är mycket bra att vi i Sverige kan ha en öppen dialog om hur kommunen agerar. Jag ska försöka förklara det som i media fått namnet ”svarta listan”. Svarta listan låter väldigt negativt och är missvisande, nästan som att tjänstepersoner i kommunen sitter och väljer ut invånare som portas från anställning. Så är det naturligtvis inte.

Kommunen har drygt 7 000 tillsvidareanställda medarbetare och ett par tusen vikarier och visstidsanställningar. Kunder till kommunen är invånare, näringsliv och besökare. Dessa ska kunna förvänta sig att kommunens medarbetare följer lagar och regler, agerar etiskt och professionellt och är nyktra på jobbet. Ibland händer det att en medarbetare inte lyckas med detta. Det kan behövas att arbetsgivaren påminner eller varnar medarbetaren. Det kan i vissa fall också leda till avslut av anställningen, vilket också noteras i våra personalsystem. När någon av de drygt 400 cheferna sedan ska rekrytera så kan den berörda chefen se denna notering och då tas alltid referenser. Om individen kan visa upp goda referenser så kan det bidra till att chefen ändå fattar beslut om anställning. Efter några år rensas noteringen.

Kommunen är precis som många andra arbetsgivare i Skellefteå i stort behov av nya medarbetare. Vi fokuserar på att visa upp våra attraktiva jobb, där alla har möjlighet att göra skillnad för invånarna. Kommunen använder sig av kompetensbaserad rekrytering, där alla får chansen.

Joakim Lundin, personalchef, Skellefteå kommun