Fel att avskaffa postmonopolet

Skribenten tycker att posten ska drivas som ett statligt monopol som service till medborgarna.

Skribenten tycker att posten ska drivas som ett statligt monopol som service till medborgarna.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2023-03-02 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Postens verksamhet är ofta uppe till debatt, mycket har förändrats under årens lopp, minns när jag som 18-åring 1976, var betrodd att hämta ut en restlikvid från en skogsavverkning. Lantbrevbäraren tog fram sin kassaväska och räknade upp summan i nya ocirkulerade tusenkronorssedlar.

När jag läste en ledare här i Norran så fick jag det intrycket att skribenten ansåg att det var postens eget fel att man tvingades gå över till utdelning varannan dag, när det väl snarare hänger samman med ideologiska förändringar över tid.

Har en minnesbild av en lektion i samhällskunskap när jag gick i nian. "Vad har vi för ekonomiskt system här i landet” frågade läraren?  Privatkapitalistiskt” svarade någon i klassen.

"Nja, sa läraren; det är väl både rätt och fel, vi brukar väl säga att vi har blandekonomi i Sverige". Så är det inte längre, nu är vi en 'fri liberal marknadsekonomi' som de "frälsta" brukar uttrycka det.

I mitten på åttiotalet slog nyliberalismen igenom, det innebar avregleringar och upphävande av statliga monopol, Postverket ombildades till aktiebolag 1988, några år senare slopades post och brevmonopolet. Avregleringarna i samhället var främst ett resultat av det massiva lobbyarbete som utgick från Svenska Arbetsgivareföreningen och dess propagandainstitut Timbro. SAF:s ordförande vid den tiden var Ulf Laurin(M) , tillsammans med ABB—direktören Bert-Olof Svanholm deltog man intensivt i den politiska debatten. Man stod för en aggresiv och extrem liberalism, särskilt Svanholm betecknades som en "nyliberal hök".

De nyliberala idéerna fanns även inom socialdemokratin, i kretsen kring Kjell-Olof Feldt, men det blev Bildts borgerliga regering som genomförde det slutgiltiga systemskiftet.

Beträffande posten så tycker jag inte att vi ska skälla på dess personal, rikta  istället kritiken mot SAF:s efterträdare Svenskt Näringsliv, samt mot Moderaterna , den nyliberala ideologins främsta företrädare.

Min egen personliga uppfattning är den att postverksamhet bör bedrivas som statligt monopol, en service till medborgarna, utan koppling till marknadsekonomiska principer.