Falkträskvägen – en korsning lämnad till sitt öde

Gång- och cykelbana längs Falkträskvägen får ett abrupt slut vid Skråmträskvägen, menar skribenten.

Gång- och cykelbana längs Falkträskvägen får ett abrupt slut vid Skråmträskvägen, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-01-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tänker kommunen angående Falkträskvägen? Där finns ett bostadsområde som växer så det knakar och dessutom en helt ny förskola med flera avdelningar. Falkträskvägen kommer att få ny trafik som tidigare inte funnits, samtidigt som Skråmträskvägen i anslutning till Falkträskvägen kommer att få ökad trafik med tanke på nya bron. 

Men när man färdas på gång- och cykelbanan längs Falkträskvägen så tar helt plötsligt denna slut på Skråmträskvägen utan några som helst varningar, skydd eller liknande – dessutom i en utförsbacke. Hur i alla världens tider kan en sådan korsning blivit lämnad till sitt öde?

Orolig medborgare

Svar direkt

Skellefteå kommun ansvarar sedan ett par år för Falkträskvägen, från Skråmträskvägen i norr till en plats söder om Falkträsket. Kommunen har i arbetet med att skapa nya bostadstomter på Sunnanå upprättat en detaljplan som föreslår att Falkträskvägen byggs om i en västligare och flackare sträckning. En sträckning som också överensstämmer med den nybyggda delen som anlagts strax söder om Lantmannagatan. 

En genomgripande ombyggnad från denna till i höjd med Falkträskbadet, är en stor och dyr vägbyggnadsåtgärd som ännu saknar finansiering. Detaljplanen visar dock att Skellefteå kommun har för avsikt att bygga om vägen i sin helhet fram till badet. Den lösning som gjorts där den nya och gamla delen av Falkträskvägen kopplats samman är alltså av mer tillfällig natur, men dock bedömd som trafiksäker och acceptabel tills vidare.  

Lars Hedqvist, planeringschef, Skellefteå kommun