Facket är du, jag och våra arbetskamrater

Jag blir beklämd när någon säger att facket inte gjort något för mig.

Facket är alla dess medlemmar, menar insändarskribenten.

Facket är alla dess medlemmar, menar insändarskribenten.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Insändare2022-02-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag hör ofta ute på arbetsplatser att man pratar om att facket gör si och facket gjorde så, facket gör då ingenting för mig och liknande formuleringar. Men frågan jag ställer då är: Vilka är facket ni pratar om?

Svaret som tydligen glömts bort idag är att facket är alla vi medlemmar i en fackförening. Jag, du och alla våra arbetskamrater som valt att organisera sig i ett fackförbund. Tillsammans är vi facket.

Har ni en fråga som är viktig på er arbetsplats, prata ihop er och ta hjälp av er lokala sektion/kontor om ni behöver det. Driv frågan. Har ni en tanke på hur arbetsmiljö eller arbetsvillkor kan förbättras, ta hjälp av ett ombud, skriv en motion till förbundet och jobba för att vi tillsammans ska sluta upp kring frågan och driva den. Vill ni engagera er och hjälpa era arbetskamrater, fråga om de vill välja er till ombud och företräda dem.

När meningen ”facket har då inte gjort något för mig” sägs blir jag beklämd, det betyder att det tas för givet saker som till exempel betald semester, sjukledighet, löneförhöjning, pension, sjukförsäkring, arbetskläder, skyddskor och skydd mot godtycklig uppsägning. Realiteten är att dessa frågor är lika aktuella idag som för 50 år sedan och ständigt behöver stridas för så att vi kan behålla och utveckla förbättringarna åt våra barn och barnbarn.

Vi alla som valt att inträda i ett fackförbund är facket. Fler medlemmar betyder mer påtryckningsmedel i förhandlingarna med arbetsgivare så prata med varandra, uppmuntra varandra att gå med i ett fackförbund, prata om arbetsmiljö och arbetsplatsfrågor med varandra. Organisera er och känn kraften av att tillsammans är vi starka och att vi kommer att uträtta stordåd.

Tillsammans är vi facket.

Stolt medlem