Extremväder och megatorka drabbar USA

Skogsbrand i Kalifornien i början av september. Signaturen ABC skriver om extremväder i USA.

Skogsbrand i Kalifornien i början av september. Signaturen ABC skriver om extremväder i USA.

Foto: Ringo H.W. Chiu/AP

Insändare2022-09-24 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nasa-klimatologen James Hansen vittnade inför amerikanska kongressen i juni 1988 om uppvärmningen av planeten. Men istället för att lyssna till detta brandlarm, tog USA ur batterierna och fortsatte använda spisen. Nästan fyra decennier senare upplever sydvästra och västra USA en megatorka som är den torraste perioden på 1 200 år. Genom att titta på årsringar i träd har man sett att den nuvarande megatorkan, som började år 2 000, inte hittar sin motsvarighet sedan år 800.

 Ett exempel är Colorado, där den västra sidan av Klippiga Bergen får mindre snöfall och högre temperaturer. Dessutom drar stormar med stoft in från Utah, och landar på snön vilket får den att smälta ännu snabbare. Bränder i Arizona och New Mexico. Coloradofloden sinar, vilket är dåliga nyheter för de 40 miljoner människor som får sitt vatten därifrån och en stor del av USA:s jordbruk. 

Tittar man tillbaka i historien i sydväst hittar man en civilisation som kallas puebloanska samhället. De upplevde återkommande torrperioder när det inte gick att odla och då föll samhället sönder för att återupprättas när torkperioden på 20 till 40 år var över. Men man kan se att detta hände oftare i samhällsbyggen som delades upp i de som hade och de som inte hade. Om alla hade mera lika mycket majs så höll samhället oftare ihop.

ABC