Extremister har inga lösningar

Skribenten skriver om extremism i olika former, i Sverige och utomlands.
Skribenten skriver om extremism i olika former, i Sverige och utomlands.

Insändare 28 oktober 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hamas mördande och gisslantagande av oskyldiga civila leder inte till att några problem löses. Visst kan Hamas döda ett antal israeler, men Israel kommer inte att försvinna från kartan och misstron mot palestinierna kommer bara att öka.

På samma sätt leder inte heller Israels bombningar och markoffensiv till att några problem blir lösta. Visst kan man döda ett antal Hamasanhängare, men deras idéer kommer att leva vidare i nya generationer.

Även extremisterna i USA:s kongress håller på att lamslå den amerikanska regeringen. När man avsatte en talman hade man inte planerat för fortsättningen.

Det finns många liknande exempel från historien där man varit säkra på vad man varit emot, men sedan inte vetat vad man skulle vara för.

Sverige lider idag delvis av samma sjuka. Vi har en borgerlig regering som sitter i Sverigedemokraternas knä. För SD beror alla problem på invandringen. Samtidigt ropar industrin, vården, omsorgen med flera efter mer arbetskraft.

Den svenska arbetsmarknaden och den svenska ekonomin skulle kollapsa utan alla invandrare, men det vill SD aldrig medge. Istället tycker en riksdagsman att man ska bränna fler koraner, samtidigt som en annan ondgör sig över att Fredrik Reinfeldt fick polisskydd i Bryssel nyligen.

Vi lever i en allvarlig tid med terrordåd riktade mot svenska mål, med gängkriminalitet som är svårutrotad samtidigt som säkerhetsläget aldrig varit så allvarligt sedan Kubakrisen i början av 60-talet.

Att då ha en svensk regering som i långa stycken verkar gå i SD:s ledband, det känns inte tryggt. Min undring är hur länge den nuvarande regeringen orkar med extremismen och utfallen från företrädare för SD. Med tanke på de allvarlig läget börjar det vara dags att sätta ner foten.

Inte minst förväntar jag mig att både moderater och socialdemokrater som är vana att ta ansvar och styra landet börjar prata med varandra om att bilda en bred samlingsregering. Låt ytterkanterna hojta, men vi behöver långsiktiga lösningar på allt från klimat, energi, arbetskraftsinvandring till hur vi ska bekämpa gängkriminaliteten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa