EU är på väg att bli ett monster

EU är på väg att förändras till något vi inte vill ha, menar insändarskribenten.

EU är på väg att förändras till något vi inte vill ha, menar insändarskribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2020-08-26 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det borde vara dags för en ny folkomröstning om EU-medlemskapet i Sverige. Jag menar att EU i dag inte är vad det var när vi gick med i januari 1995. På grund av coronaepidemin är unionen på väg att bli ett monster som allt mer går mot överstatlighet. EU blir då inte längre en samarbetspartner utan en global aktör som bestämmer över medlemsländerna och kan komma att avkräva total lydnad.

Nu tänker EU ta enorma lån till en coronakrisfond som i framtiden kan innebära en EU-skatt som medlemsländerna tvingas betala för att finansiera lånen. 750 miljarder euro kommer EU att fördela till medlemsländerna i coronastöd i form av bidrag och lån. På grund av det så har man gått ut som aktör för att låna pengar på den globala marknaden.

Vi kan snart förvänta oss en särskild skatt för att finansiera det här projektet. En del medlemsländer får bidrag för sin misskötta ekonomi och blir därmed belönade, medan andra mer skötsamma länder får stå för notan. Därmed så kommer de förordade 45 miljarder kronor som vi nu ska betala för vårt medlemskap att öka ytterligare.

Här upptäcker vi problem inom EU. Enligt min mening så kommer inte unionen att bestå i framtiden. Frågan är ifall Sverige tänker hålla sig kvar till vilket pris som helst och tvingas att betala för alla de länder som begär utträde. Vi fick höjd medlemsavgift på grund av att Englands utträde orsakade ett årligt tapp på 127 miljarder kronor i EU:s kassa.

EU verkar ha blivit en penningslukande gigant som inte är så villig att minska på utgifterna och anpassa kostymen efter rådande förhållanden. Med tillräcklig bred information i media om hur EU fungerar i praktiken, och dessa enorma kostnader för vårt land, så kommer svenska folket mest troligt att rösta nej till fortsatt medlemskap vid en eventuellt ny folkomröstning.

Anita Lindgren, Skellefteå