Ett vaccin som inte helt stoppar smittspridningen

Det pratas väldigt lite om att covid-19 vaccinet ger skydd under en begränsad tid. Nu när väldigt många tagit vaccinet mot covid-19 upprepade gånger borde man se klart och tydligt att skyddet är temporärt och skyddar aldrig mot smittspridning helt och hållet.

Insändarskribenten funderar över covid-vaccin och deras effektivitet.

Insändarskribenten funderar över covid-vaccin och deras effektivitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-01-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet med vaccin bör ur en etisk synpunkt vara att skydda främst vaccintagaren och i andra hand samhället i stort. Uppfylls det om ändå smittspridningen fortsätter med väldigt bra vaccineringstäckning. Syftet med massvaccineringen sägs ha varit att minska allvarliga sjukdomsfall. 

Vilka är det då som ligger på sjukhus för covid-19 i detta nu? Är det de helt ovaccinerade ej riskgrupper, ovaccinerade riskgrupper eller vaccinerade ej riskgrupper eller vaccinerade riskgrupper? Vilka räknas som riskgrupper och vilka räknas som vaccinerade? Hur räknar sjukvården in de som tagit sina vaccin längre än ett år sedan? 

Om de som tagit sprutorna längre sedan räknas som ovaccinerade missar ju statistiken vaccinets möjlighet till negativ inverkan på sjukdomsförlopp vid covid-19. När man framför att ovaccinerade ligger på sjukhus för en sjukdom bör journalistiken vara transparent och varken lämna frågetecken eller ge missvisande slutsatser för läsaren om orden som används inte ur ett medicinskt synpunkt kan tolkas bokstavligt, detta bör då framgå vad som faktiskt menas.

Blir informationen kamouflerad för medborgaren, blir medborgares rättigheter till den egna fria analysen borttagen. Och det är detta som skapar misstro mot myndigheter och journalistik. Transparens är A och O.