Ett svek att vi inte fått folkomrösta om Nato

North Atlantic Treaty Organization eller mer känd som Nato, är en organisation vars existensberättigande (enligt min mening) upphörde år 1991 efter Sovjetunionens kollaps.

Skribenten menar att det skulle vara en sorgens dag om Sveriges flagga hissades utanför Nato-högkvarteret.

Skribenten menar att det skulle vara en sorgens dag om Sveriges flagga hissades utanför Nato-högkvarteret.

Foto: Wiktor Nummelin

Insändare2023-04-13 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Warzawapakten har sedan länge blivit en del av den europeiska nutidshistorien, när det återberättas om styrkeförhållanden mellan USA och dåvarande Sovjet under kalla kriget. Varför finns då Nato kvar, kan man ju fråga sig? Är det verkligen en organisation som svenska folket vill att vi blir en del av? Det kommer vi förmodligen aldrig att få veta, eftersom befolkningen inte tilläts att folkomrösta om det. Vilket är ett svek mot hela landet och dess medborgare.

I dagsläget betalar Sverige omkring 24–54 miljarder kronor till EU. Ifall det även skulle bli aktuellt med ett faktiskt medlemskap i Nato, så skulle det innebära att omkring 600–700 miljoner kronor årligen skulle täcka medlemskap, bortsett från organisationens rörliga utgifter (som Sverige också förväntas bidra till) samt öka anslaget till försvaret vilket bör utgöra åtminstone två procent av BNP.

Det finns så mycket viktigare saker att spendera pengar på än ett inträde i Nato. I en värld i ständig förändring, där spänningar länder emellan ökar är det knappast en lösning att Sverige blir en del av ett kollektiv som aldrig bidragit till att skapa fred. Snarare det motsatta. Den dag som Sverige faktiskt blir en del av Nato, är en sorgens dag. Hoppas innerligt att det aldrig inträffar.