Ett skinkpaket bland chipsen – ett osmart klimatval

Att inte gå tillbaka med varor man inte vill köpa är ett osmart miljöval, menar skribenten.
Att inte gå tillbaka med varor man inte vill köpa är ett osmart miljöval, menar skribenten.

Insändare 8 december 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måste få ställa en fråga till alla ni som inte kan bete er i en butik. Tycker ni att det är okej att lägga bort varor på valfri hylla, varor som ni kommer på att ni inte behöver? Det är betydligt bättre att säga till i kassan att ni ångrat er så tar de hand om varan direkt.

Jag besöker min lokala butik flera gånger i veckan och har bland anat sett paket med skinka ligga bland chipsen. Vad tror ni händer med detta skinkpaket? Skinkan borde ha lagts tillbaka bland sina skinkkompispaket. Har varan blivit för varm så måste den kasseras, då förlorar butiken sin vinst och måste höja sina priser som i slutet drabbar dig som lämnade skinkan bland chipsen.

Nästa del i saken är hur miljövänlig är du som beter dig på detta viset? Bortkastad mat redan i butiken är det osmartaste klimatvalet som finns. Känns det okej att man fraktat maten till butiken bara för att du ska få den bortkastad? Känns det okej att ens kasta bort mat? Känns det okej att tvinga personalen bära tillbaka dina varor för att du själv är för lat eller stressad?

Påpekade för en kort tid sedan till en kund att juicepaketet hon lämnade vid pallen med läsk inte skulle stå där. Hon fnös och sa att jag skulle sköta mig själv. Tänk efter före ni gör era handlingar. Hur mycket går priserna upp på grund av att ni som är slöa och inte kan bete er i en matbutik?

Klimatsmart tänkare

Ämnen du kan följa