Ett omplåstrat lasarett – men nu är det dags att bygga

Skribenten menar att visionerna för Skellefteå lasarett finns, men nu är det dags att sätta spaden i marken.
Skribenten menar att visionerna för Skellefteå lasarett finns, men nu är det dags att sätta spaden i marken.

Insändare 17 november 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På debattsidan i Norran, den 12 november, får Peter Olofsson, regionstyrelsens ordförande Region Västerbotten, och Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande Skellefteå kommun, tala fritt om visionerna för Skellefteå lasarett. Vackert så, men var det inte 2017 man med buller och bång presenterade planerna att investera 1 000 miljoner kronor på ett nybygge? Ritningar och visioner fanns alltså redan för nästan fyra år sedan. 

Vad säger att visionen om de 60 miljoner kronor man nu lovar investera används till detta nybygge? Hittills har pengar mest använts till att plåstra och lappa de nötta husen. Är det inte dags för regionledningen att på allvar lyfta fokus från Norrlands universitetssjukhus i Umeå och sätta spaden i jorden här i Skellefteå. Vårt lasarett måste klara både det nuvarande sjukvårdsbehovet och med en växande befolkning mycket snart klara ett betydligt ökat behov.

Visioner blir mycket snart gamla om de inte sätts i verket. 60 miljoner kronor är bara sex procent av löftet från 2017. Jag hoppas få se Peter Olofsson och Lorents Burman på bild i Norran med en tvillingspade i en grushög – vilket decennium som helst.

Jan-Olof Dahlberg, snart vårdbehövande 66-åring, Skellefteå

Ämnen du kan följa