Ett land utan solidaritet och logik

Norrlänningar som tvingades flytta söderut hamnade ofta i det så kallade miljonprogrammet. På bilden Jordbro.

Norrlänningar som tvingades flytta söderut hamnade ofta i det så kallade miljonprogrammet. På bilden Jordbro.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Insändare2024-09-10 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vad är demokrati? Jo, jag kan definitionen – folkstyre. Men vad betyder det idag i Sverige, Västerbotten och i Skellefteå?

Tidigare var solidaritet ett begrepp som av i stort sett alla politiska partier sammankopplas med begreppet demokrati, för hur kan vi annars försvara oss om vi blir angripna av exempelvis Ryssland – vem annars förresten? Eller som vi nyligen drabbades av – covid -pandemin. En sammantagen solidaritet mot hoten utifrån. 

Solidariteten i Sverige gick tidigare så långt, i alla fall och när den demokratiska majoriteten fått bestämma, att eftersom alla utbyggda älvar finns i norra Sverige skulle allt fördelas över hela riket, ja så klart inte de förstörda naturvärdena, som fiske, jord, skogsbruks- och renbetesland, men väl inkomsterna från företagsvinster och alla skatter. Tänk att Blekinge, Halland, Skåne och till och med Öland och Gotland skulle få kompenseras för mark lagd under vatten vid våra norrländska älvar. Det är solidaritet det.

När efter den första norrlandsruschen vid sekelskiftet 1900 började kylas ner, skogs- och jordbruk, gruvorna och industrier i dess spår rationaliseras och effektiviseras så blev det arbetslöshet och människorna tvingas flytta söderut där jobben fanns och med stort engagemang från stat och politik skapades frikostiga Flyttbidrag, ja även inlösen i vissa fall för att underlätta förflyttningarna och till och med ett jätteprojekt, miljonprogrammet, för bygga ny infrastruktur och nya bostäder alla i områden kring våra storstäder, främst Stockholm.

Det så kallade gröna omställningen har nu satt allt på kant, nu behövs igen arbetskraften, bostäderna och enorma mängder elkraft i norra Sverige och då räcker inte ens vår stora överskott idag till. Och vad händer då med den demokratiska solidariteten?

Utbyggnad av vind och solkraft (kärnkraft?) i södra Sverige – NEJ!

Kraftfulla statliga insatser att bygga infrastruktur och bostäder i norr – NEJ!

Men däremot kraftfulla krav på utbyggnad av nätkapacitet och vindkraft i norr för att södra Sverige inte ska drabbas av kraftiga elprishöjningar igen.

Nej, någon solidaritet och logik verkar inte längre finnas i Sverige utan bara politiker som följer sina röstares önskemål och krav för att få stanna kvar vid sina ”köttgrytor”. Idag är alltså demokrati och solidarisk handling helt avskilda varann. 

Oroliga tankar från …

n´Anders