Ett hedrande uppdrag som skaver

I november hålls Mänskliga rättigheterdagarna på Sara kulturhus i Skellefteå.

I november hålls Mänskliga rättigheterdagarna på Sara kulturhus i Skellefteå.

Foto: Åsa Juthberg

Insändare2024-09-24 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart stundar de årliga så kallade Mänskliga rättigheterdagarna och i år är det Skellefteå som agerar värd för evenemanget. Detta till synes hedrande uppdrag kunde utgöra positiv reklam för Skellefteå, något som kanske skulle behövas i dessa tider. Det är dock något som skaver, nämligen en av medarrangörerna. Jag menar såklart Ibn Rushd, vilka alldeles nyss blivit nekade statsbidrag med den motiveringen att deras arbete står i strid med just mänskliga rättigheter.

Själv är jag homosexuell och oerhört tacksam över att bo i ett land där jag har samma rättigheter som alla andra. Ibn Rushd tycks däremot inte anse att mänskliga rättigheter gäller mig, eller kvinnor och judar för den delen. Detta är bara några exempel.

Jag anser att Ibn Rushd under inga omständigheter skall vara involverade i ett arrangemang för mänskliga rättigheter, något som övriga arrangörer snarast möjligt bör se till. 

Om inte är det skamligt och skrämmande att fina värdeord enbart blivit en dimridå bakom vilken samhällets vidrigaste åsikter döljer sig, medan de styrande i kommunen klappar sig själva på axeln men den hand de själva tvår i godhetens namn.

Alexander Dahlqvist, Skellefteå