Ett cyniskt uppträdande av de europeiska länderna

Det obegripliga kriget som Ryssland för i Ukraina sätter övriga länder på ett stort prov. Alla vill vi ju se ett fritt Ukraina och ett Ryssland som inte får vinna kriget, eftersom vi inser vad det skulle betyda för vår framtida säkerhet.

Skribenten anser att det behövs mer stöd från Europa för att få slut på kriget i Ukraina.

Skribenten anser att det behövs mer stöd från Europa för att få slut på kriget i Ukraina.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2023-01-23 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Då tycker man att det skulle vara självklart att satsa alla resurser för att nå målet att stoppa Ryssland, men tyvärr agerar de europeiska länderna nästan cyniskt genom att ”se till” att kriget i stort sett hålls på en nivå som är status quo. Det innebär att kriget blir utdraget vilket framför allt drabbar Ukraina väldigt hårt, då Ryssland kan fortsätta med sina terrorbombningar i princip ostört och på så sätt förstöra både infrastruktur och hela städer.

Jag har förståelse för att man till nästan varje pris vill undvika att kriget eskalerar så att Nato-länderna inte ska tvingas att aktivt delta i kriget, men det blir som sagt cyniskt då det innebär att Ukraina får bära bördan själva. Visst, man skickar en del vapen, tar emot flyktingar och genomför sanktioner, det är bra men det är alldeles för lite om man vill få slut på kriget innan hela Ukraina är förstört. 

För att ge Ukraina möjlighet att stoppa Ryssland och återta de ockuperade områdena behövs mycket större militärt stöd, främst genom luftvärn och tanks, men även långskjutande robotar som kan nå in i Ryssland. Det är enda sättet för att kostnaden ska bli för hög för Ryssland och förhoppningsvis få Putin och övriga galningar störtade.

Europa (EU-länderna) borde skämmas eftersom det ändå är ett europeiskt land som har attackerats, ändå är det USA (som vanligt) som ger det överlägset största stödet för Ukraina, men även Storbritannien har bidragit mer än övriga europeiska länder. Polen kan man inte heller klaga på som tagit emot miljontals flyktingar och baltländerna driver på så gått man kan. Man önskar en europeisk ledare av Churchills kaliber, han skulle säkert ha sett till att Ukraina hade fått allt det stöd man skulle behöva för att stoppa Putins framfart.