Enkelriktad debatt om kärnkraft

Skribenten menar att kärnkraftdebatten varit både enkelriktad och humoristisk.

Skribenten menar att kärnkraftdebatten varit både enkelriktad och humoristisk.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2022-11-26 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det börjar vara tungt att se på Rapport. De senaste veckorna och även sedan långt tillbaka. I somras började vi höra om beskjutningen och ockupationen ett ukrainskt kärnkraftverk. I valrörelsen fick vi också en väldig massa uttalanden av politiker som förespråkade kärnkraft som en så kallat stabil energikälla när det inte blåser. 

Ja, det var en rätt enkelriktad debatt i valrörelsen där högerpartierna fick, som jag ser det, väldigt mycket utrymme för sina åsikter om lag och ordning och mer kärnkraft i Sverige.

Något lätt skämtsamt ser jag på rapporteringen så här. Men om det skulle uppdagas någon humor i detta så är den tämligen svart.

Inflationen är hög – många oroas av de ökade kostnaderna. Elpriserna ökar. Rapportering om behovet av stabil energi – vi behöver mer kärnkraft.

Många oroas av att hyrorna kommer att bli högre. Rapportering om behovet av stabil energi – vi kommer att behöva mer kärnkraft.

Ryssland beskjuter kärnkraftverket i Zaporizjzja och Ukraina har märkligt nog samlat trupper där. Rapportering om behovet av stabil energi – vi behöver mer kärnkraft i Sverige.

Den 21 november rapporteras att även en byggnad med radioaktivt avfall har skadats nära Zaporizjzja.

Den svenska överbefälhavaren säger att vi (helst?) inte ska ha några förbehåll i vår Nato-ansökan vilket också innebär att kärnvapen kan placeras på svensk mark och att Nato-trupp får vistas i Sverige även om det kanske inte är övning.

Rapportering om behovet av stabil energi – förmodligen kommer vi att behöva all den kärnkraft vi kan åstadkomma i Sverige.

Vad är nu detta, undrar läsaren. Ja sanningen är att jag anser att den information som gick ut i public service före valet var vinklad.
En särskild roll i detta hade programmet Agenda som släppte in en mängd så kallade energiexperter, militärer, krigshistoriker och lärare vid försvarshögskolan. Dessa människor verkade samfällt för en viss riktning på politiken utan att de kanske själva visste om det.

Men en tröst denna kulna novemberkväll med datum den 21 var att Rapport sände ett reportage om att man i Jämtland oroas över att ett prospekteringsföretag från Australien söker efter vanadin och uran i ett område inte alltför långt från Storsjön som är en dricksvattentäkt.