Engångsförpackningar borde förbjudas

Källsortering i all ära, men skribenten tycker att det är dags att gå ett steg längre.

Källsortering i all ära, men skribenten tycker att det är dags att gå ett steg längre.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-11-01 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Känner du dig nöjd när du sopsorterat och fullgjort din samhälleliga plikt? För de flesta stannar hållbarhetsarbetet där. Men hur ofta tänker du på att engångsförpackningar, som upptar merparten av soporna, kanske inte är en så god idé? Återvinningen är så energikrävande, dyr och komplicerad att endast cirka tio procent av alla plastsopor återvinns. 

Hur vore det om vi använde flergångsförpackningar för alla livsmedelsprodukter? Det innebär en omfattande omstrukturering i produktion och matbutik, som kostar mycket pengar, men det hade minskat soporna dramatiskt. 

Är det inte dags att tänka nytt? Förr eller senare måste skiftet ändå ske. Ett sådant initiativ skulle gynna närproducerat och sannolikt reducera antalet onödiga och ofta ohälsosamma produkter. Valfrihet och stort utbud är visserligen bra, men inte på bekostnad av miljö, råvaror, klimat och hälsa. 

För att verkligen skapa storskalig förändring borde riksdagen ändra livsmedelsförordningen och relaterad lagstiftning. Finns det allvarliga problem med en så genomgripande omställning? Kanske! Det krävs mer personal i matbutiken. Hållbarheten kan bli kortare. Mindre matbutiker kan få problem att hantera bulkförpackningar. Det kan finnas risk för kontaminering när konsumentens flergångsförpackning ska fyllas. Men visst skulle vi kunna acceptera lite mer trassel om vi kunde eliminera engångsförpackningarna? 

Finns det någon modig politiker som vill ta stafettpinnen?

Christer Nylander