Energikrisen väcker en misstanke

Skribenten funderar över drivmedelspriser, energikris och annat.

Skribenten funderar över drivmedelspriser, energikris och annat.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-08-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Ekot av den 20 augusti kunde vi höra Martin Johansson från Energistyrenheten vid Energimyndigheten som kunde meddela att svenskarna är bortskämda med att inte ha behövt spara el på många år. Jag skulle bedöma det till 40–50 år därför att jag minns energi- och bränslekrisen på 70- talets början. 

Det här ska drabba hela Europa och Johansson önskade att Sverige tog till samma metoder och restriktioner som under pandemin. Länge har forskare och även myndigheter varnat för olika scenarier när det gäller klimatet och energin. För några år sedan i samband med olika händelser i världen var det aktuellt med "prepping". Vi ska ha ett förråd av förnödenheter och läkemedel hemma om det värsta skulle hända. Det tråkiga är bara att politiker går sin egen väg och lyssnar inte alltid på expertis. Minns bristen på lagerhållning av material under pandemin.

Vad jag kan känna ibland är att prognoserna för klimat, energitillgång, inflation med höga livsmedelspriser och ekonomi är dystra och att de som har makten hela tiden vill att vi ska förbereda oss för svåra tider. Men då vill jag påpeka att det finns faktiskt politiska orsaker till att saker inte blir så bra. Det är klart att människor blir arga om bensinen plötsligt kostar 28 kr litern.

Sverige är när det gäller elpriser bundna till EU:s prisbildning och Nord Pool. Det låter egoistiskt och nationalistiskt att fråga: Vad ska

vi ta så mycket hänsyn till EU:s energipriser för? För att vi är hjälpsamma eller för att vi är utnyttjade i ett system som ständigt höjer priserna och hela tiden vill tjäna mer oavsett energikälla? 

Jag h inga riktiga svar på dessa frågor men anser att vi i hela världen är i händerna på storföretag och globala koncerner. Kriget i Ukraina borträknat.

Northvolt strävar mot den internationella marknaden och så gör även investeringarna i Gällivare och Boden. Någon får grunda med säkerhet för investeringarna och det är till slut medborgarna i egenskap av skattebetalare och konsumenter.

Olov Wikström, Skellefteå