En timme från fabriken – ge landsbygden fler bostäder

Slumpmässigt kom jag i kontakt med en person som dagligen har kontakt med människor som har fått jobb på Northvolt och vill flytta norrut.

Skribenten anser att beslutsfattarna ska planera för bostäder på landsbygden, en timmes resa från Northvolt.

Skribenten anser att beslutsfattarna ska planera för bostäder på landsbygden, en timmes resa från Northvolt.

Foto: Lars Andersson

Insändare2021-12-29 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hen sa att de är beredda att bo med ett avstånd på 45 minuter mellan bostad och arbetsplats. Vid ett reportage angav Peter Carlsson, vd på Northvolt, att de som jobbar på fabriken accepterar upp till en timmes körning. Ni som planerar: tänk er ett avstånd på en timme från fabriken, då bör man ju kunna planera fler bostäder på landsbygden. Nu kan man undra om det räknas som finare att bo inom stadsgränsen. 

Ni beslutsfattare bör inrikta er på att det är många barnfamiljer som tänker flytta norrut och då är det att föredra villaområde där familjerna har nära till marknivå – och inte hyreshus. Tänk på det när ni planerar nya bostadsområden. Det är barnfamiljerna som är Skellefteås framtid. De som flyttar hit måste få valmöjlighet att bygga hus med olika antal rum, parhus eller tvåvåningshus som jag sett att det ska bli i Kåge. 

Det finns även ungdomar som vill flytta hemifrån, men det finns ingenstans att bosätta sig. Glädjande är att det planeras bostäder i Kåge, Bureå, Örviken och Byske. Inom en timmes resa kommer man exempelvis till Ersmark, Kusmark, Ostvik, Drängsmark och Skråmträsk. Tänk om fler byar fick hjälp av kommunen att växa. Det skulle stärka livskvalitén att bosätta sig norrut och på landsbygden.

Många har nog inte varit så långt norrut och då är det en fördel att få vara ute i en trädgård som ger sysselsättning och möjlighet att få känna norrländsk luft. Kanske även lättare att få kontakt med grannarna. Att få vara nära grönområden är viktigt för hälsan och leder till längre liv. 

Inom stadsgränsen ersätts många träd och gräsmattor av asfalt. De som bor i närheten av Krongatan och Getbergsvägen har påpekat att de vill behålla träd och växtlighet, men de som bestämmer verkar vara av annan åsikt.

Före detta stadsbo