En ny världsordning kan vara på väg

Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin under toppmötet i Samarkand, Uzbekistan.

Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin under toppmötet i Samarkand, Uzbekistan.

Foto: Sergei Bobylev/AP

Insändare2022-09-19 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukrainas plötsliga momentum får många att hoppas att detta ögonblick är en vändpunkt i kriget mot Ryssland. Under de senaste dagarna har ukrainska militära styrkor återtagit nästan hela Charkiv-regionen, som ryska styrkor hade ockuperat sedan krigets början den 24 februari 2022, och nu verkar de gå försiktigt framåt och konsolidera sina framgångar. 

Medan ryssarna fortfarande har förmågan att omgruppera och slå tillbaka, tvingade blixtoffensiven Moskva att göra en hastig reträtt som kunde tynga de ryska truppernas moral. 

Ekonomiskt sett: Det är fortfarande för tidigt att säga hur sanktioner och ekonomisk krigföring kommer att påverka resultatet av kriget i Ukraina. Men det kommer att finnas en tydlig klyfta och en frikoppling under många år framöver. EU erkänner nu att de måste ha ett energinät som är oberoende av rysk försörjning, medan västvärlden sannolikt inte kommer att skjuta in några utländska investeringar i landet under den närmaste framtiden. Faktum är också att president Xi Jinping förra veckan reste utanför Kina för första gången sedan pandemin, för att träffa Vladimir Putin vid ett toppmöte med Shanghai Cooperation Organization i Samarkand, Uzbekistan, vid en tidpunkt då de två blivit allt mer beroende av varandra för varor och tjänster. 

Kina har köpt rekordimport av rysk råolja till låga priser och under andra kvartalet var 81 procent av Rysslands import av nya bilar kinesiska samt Xiaomi var dess bästsäljande smartphonetillverkare. 

Ny global ordning: De två nationerna presenterade ett partnerskap utan gränser efter deras senaste möte tidigare i år, men den här gången kan saker och ting gå till nästa nivå. ”Den kinesiska sidan är villig att arbeta med den ryska sidan för att kontinuerligt implementera strategiskt samarbete på hög nivå mellan de två länderna, skydda gemensamma intressen och främja utvecklingen av den internationella ordningen”, förklarade Yang Jiechi, utrikeschef för kommunistpartiet. "Förhållandet mellan de två länderna har alltid varit på rätt spår och båda sidor stöder varandra starkt i frågor som rör deras kärnintressen." 

I kriserna av covid, Rysslands krig i Ukraina samt spänningar mellan Kina och USA om Taiwan, står globaliseringen utan tvekan inför sitt största test under eran efter kalla kriget. Genom att avslöja nackdelarna med global integration, antingen via avbrott i försörjningskedjan beträffande råvaruförsörjningen, har kriserna ifrågasatt en flerårig process som har lett till ett friare flöde av varor, tjänster, människor och idéer runt om i världen. Men nu har utsikterna ökat för att globaliseringen kan vända under de kommande åren, vilket kan leda till en större global splittring. 

När investerare brottas med dessa förändringar; vart globaliseringen är på väg härifrån, vad det betyder för ekonomin, marknaderna och världssamfundet, när världen blir alltmer uppdelad i två ekonomiska block anslutna till Kina eller USA? 

Claes-Erik Simonsbacka, Bureå