En modern saga om när civilisationens motor stryps

Nu ska jag berätta en saga om ett supermodernt samhälle som erbjuder alla sina medborgare de smartaste digitala lösningarna som finns att få.

Skribenten menar att vi har skapat ett modernt, sårbart, Kafka-samhälle.

Skribenten menar att vi har skapat ett modernt, sårbart, Kafka-samhälle.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2023-07-04 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det erbjuder trygghet till ett billigt pris, så till och med de individer som inte är så unga, kärnfriska och rika kan ha ett självständigt liv. Med hjälp av nyaste teknologi kan alla sköta sina bankärenden, beställa varor, läsa tidningar, nyttja kollektivtrafiken.  Glöm de gamla manuella alternativen. Det friföretagsamhetsvänliga samhället erbjuder också stor konsumentmakt, eftersom våra privata företag drivs av ett gott hjärta och ivern av att "serva" oss konsumenter, får vi veta.

Så det kommer en dag då du får pröva din påstådda konsumentmakt när du behöver den service som har utlovats. Då en ynka timmes strömavbrott ställer till det. När strömmen är tillbaka upptäcker du att bränslet till civilisationens motor har strypts. Du är inte längre "ansluten" till internet. Plötsligt slutar du existera som en medborgare. Du blir en paria. Det visar sig nämligen att allt i din bostad är sammanlänkat, din dator, din telefon, din tv, ditt trygghetslarm. Hela din kommunikation med omvärlden är i händerna på din internetleverantör. 

Då tänker du förstås inte att din internetleverantör inte ens har ett lokalkontor i din stad. Ett stort företag som har sitt säte i Södra Sverige och att den inte går att komma i kontakt med för att kunna göra en felanmälan.

Efter att själv försökt att rycka i tusen kablar för att starta om din dator (man är ju optimist) hittar du ett telefonnummer, och efter sammanlagt 13 timmars väntan med telefonen i örat och efter att ha hört att "det är snart din tur" som upprepas några hundra gånger händer det något mirakel. Nästan två dygn efter ditt första försök får du prata med en livslevande ung man. Han beklagar din förlust av omvärldskontakt, men har tyvärr ingen support att erbjuda. Det visar sig nämligen att han är inte ens anställd på företaget, utan sitter vid ett callcenter i en annan del av landet. Till slut lovar han att det ska skickas en tekniker till området så småningom men att nu är det snart helg och inget kan göras förrän någon gång till kommande vecka. En jourverksamhet har han inte någon kunskap om.

Så vi har med gemensamma krafter skapat ett sådant sårbart system som är värdigt Kafka. Varken Putin, IS eller andra rabiata extremister behöver ta i och planera komplicerade terrorattacker för att knäa Sverige. Det räcker med ett litet strömavbrott för att omkullkasta vårt välfärdssamhälle, särskilt numera när vi planenligt lagt alla våra samhällsbärande institutioner i händerna på den barmhärtiga friföretagsamheten. Förr i tiden, när kommunikationen med myndigheter krånglade, talade man om "Sossarnas DDR-byråkrati". Vad ska vi kalla relationen till de friföretagsamhetens hjältar?

Tripp, trapp, trut. Nu var den sagan slut. (Obs: Av förståeliga skäl skickas insändaren med snigelpost).