En känsla av ofred som upprepar sig

Minnessten, i Frostkåge, över freden 1809.  Skribenten är orolig över att historien kan upprepa sig.

Minnessten, i Frostkåge, över freden 1809. Skribenten är orolig över att historien kan upprepa sig.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-05-20 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När den svenska regeringen den 16 maj 2022 fattat beslut om att ansöka om medlemskap i Nato skedde det utifrån en bedömning att det är det bästa sättet att trygga landets säkerhet. Bakgrunden är det snabbt tilltagande hotet från Ryssland. I Skellefteåbygden, kan man med visst fog konstatera att historien kanske kan komma att upprepa sig.

Den 15:e maj 1809 stod den ryska armén med en styrka på 3 000 soldater vid Lejonströmsbron, bron över älven i Skellefteå. De 650 indelta egna soldaterna överrumplades, men kunde dock snabbt riva vägbanan på bron för att förhindra den ryska arméns framryckning.

Den lokala truppen tvingades att kapitulera och Skellefteåbygden ockuperades av ryssarna under sommaren 1809. De tog, enligt uppgift, 691 svenska soldater tillfånga. Dessa kom lyckligtvis att återfå friheten den 15:e september 1809.

Trots att det gått mer än 200 år sedan dess, ligger det nära tillhands att ställa sig frågan: Kan den ofred vi upplevde i bygden för drygt 200 år sedan komma att upprepa sig? Den fridsstörare som vi upplevde då är densamme idag.

Den minnessten som påminner om de historiska händelserna står i anslutning till begravningsplatsen vid Skellefteå landskyrka.

Källor: Wikipedia och Skellefteå museum.

H E Lundmark