En diabetikers dröm om restaurangbesök

Ett restaurangbesök kan vara en utmaning för någon med diabetes, menar skribenten.
Ett restaurangbesök kan vara en utmaning för någon med diabetes, menar skribenten.

Insändare 20 januari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag önskar att kunna gå på en restaurang och avnjuta en måltid utan att behöva oroa mig för min hälsa. Som en individ som lever med diabetes typ 1 sedan 50 år tillbaka har restaurangbesök alltför länge varit en kamp mot överraskande sockerinnehåll och oönskade blodsockerhöjningar.

Restaurangkökens konstfärdighet kommer tyvärr ofta med en baksida för dem av oss med särskilda kostbehov. Marmelader, puréer och socker är vanliga inslag i rätter som, i stället för att vara njutbara, kan leda till oberäkneliga blodsockernivåer. Tack vare framstegen inom diabetesmediciner och en viss envishet har jag lyckats navigera genom dessa utmaningar, men resan har inte varit lätt.

På den tiden jag växte upp, tog man (även jag) två sockerbitar i kaffekoppen och en i munnen. Det var gott, men idag vet vi att det beteendet inte är hälsosamt för någon. För mig och andra diabetiker är det direkt livshotande.

Jag började med att smyga med min sjukdom, men med samhällsförändringen där allt fler sjukdomar accepteras har jag öppet delat min kamp. Mitt önskemål är att restauranger överväger att erbjuda mer neutral mat för oss med olika hälsoutmaningar. Vi äter för att överleva, och vår främsta prioritet är näringsintaget. Jag inser att jag tillhör en grupp av människor som betraktas som annorlunda, men jag tror att restauranger kan göra små förändringar för att inkludera oss och andra grupper som kämpar med sina egna utmaningar.

Jag hoppas att restaurangägare och kockar överväger att göra sina menyer mer tillgängliga för alla. Att kunna njuta av en måltid utan att riskera min hälsa skulle vara en enkel, men livsavgörande, förändring för mig och många andra i liknande situationer.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa