En dag kommer kanske elen och vattnet att ta slut

Insändare 24 juni 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mikael Bengtsson oroar sig i en ledare från den 13 juni att Sverige har en för liten krisberedskap. Hans ledare handlande om vårt importberoende och att vår tillgång till el och vatten kan bli mindre en dag. Det är bra att Bengtsson tar upp de här sakerna men det går ändå inte att glömma bort att Norrans ledarsida är liberal.

Tidigare i vår har Norrans ledarsida gjort ett utspel om att det behövs mer el i Sverige och det ska lösas genom att återuppbygga kärnkraftindustrin. En del säger att elbristen mer beror på att själva el-nätet har för låg kapacitet och inte på att vi har tillgång till för lite energi. Jag är emot kärnkraften eftersom att den inte är tillräckligt förnybar i dagensmening och för att ingen metod har ännu tagit fram energi ur ett utbränt kärnbränsle, där det inte finns någon risk för att lämna kvar en produkt som avger farlig strålning.

Norrans ledarsida och krönikörer har också skrivit att om vattnet var dyrare, då skulle folk spara mer på vattnet. Det skulle kunna hända, men det förslagt pekar mest mot att privata aktörer skulle sälja vatten till de högstbjudande.
Nej det blir hissnande skillnader i tillgången för människor. Ska betongindustri, gruvindustri, kemisk industri och pappersindustri, få husera fritt med vatten i fortsättningen? Svaret på det har kanske Norrans ledarsida.

Olov Wikström, Skellefteå

Svar direkt

Först ett litet klarläggande.

Norrans ledarsida är inte liberal, den är frisinnad. Den är därmed partipolitiskt obunden, även om vi står Liberalerna närmast. 

Därmed: Vad Liberalerna har gjort, gör och kommer att göra får de svara för. De får själva formulera sina försvarstal. Att Olov Wikström och Norrans ledarsida har olika uppfattning i en rad frågor är ingen nyhet. Det finns många synpunkter på hur vi ska säkra tillgången på vatten och el i framtiden. Våra lösningar ser lite annorlunda ut, men vi siktar mot samma mål. Jag tror till exempel att kärnkraften behövs i framtidens energimix. Jag tror också att dagens vattenförbrukning på sikt inte är hållbar. Och här kan priset spela en viktig roll.

Tänk vad världen hade varit tråkig om alla tyckt som dig Olov Wikström, eller som Norrans ledarsida.

Mikael Bengtsson politisk redaktör på Norran (frisinnad)

Ämnen du kan följa