En bussresa utan fungerande bromsar

Skribenten anser att de åkt med Sjungande dalen-bussen utan fungerande bromsar.

Skribenten anser att de åkt med Sjungande dalen-bussen utan fungerande bromsar.

Foto: Ulrika Nohlgren

Insändare2021-12-15 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har åkt lokalbussen i många år och det senaste året har det varit under all kritik med förseningar och bussar som inte dykt upp överhuvud taget. Idag fick jag däremot uppleva något som helt enkelt inte borde få hända. 

Vi är ett antal personer som kliver på 2:ans buss från Sjungande dalen. Bussen börjar rulla och samtidigt hör vi hur busschauffören i sin radio börjar meddela att ”bussen går inte att köra, bromsarna funkar inte och den är total livsfarlig. Nu kör jag ut i trafiken och jag kan nästan inte stanna. Den här bussen måste bytas ut”. 

Bussen rullar vidare mot stan och i lasarettbacken försöker busschauffören göra sitt bästa för att bromsa. Hur kan det här få hända? Hur kan man släppa på folk och fortsätta köra när man vet att man riskerar människors liv eftersom att bromsarna på bussen inte fungerar?
Något sånt här kan absolut inte få hända.

Anonym

 Svar direkt

Våra resenärers upplevelse av trygghet i våra bussar är väldigt viktigt för oss, därför är vi tacksamma att du hör av dig. 

Vill börja med att förtydliga att samtliga bolagets fordon kontrolleras och genomgår de besiktningar som krävs för att få gå i yrkesmässig trafik. Det stämmer att det fanns ett problem på bussen vid den turen, men dock var det inte på det sätt som det beskrivs.

Efter att föraren larmat om problem byttes den ut och har kontrollerats av vår verkstad. Det som inträffat var att bussens ABS-funktion inte fungerade men bussens bromsar fungerar efter prov precis som de ska. Problemet med ABS:en hanteras av vår verkstad. 

Vill passa på och förtydliga att en buss med tryckluftsbromsar inte blir utan bromsar i dessa förhållanden. Det som händer om något blir fel på bromssystemet är att bromsarna låser sig och då går bussen inte att köra. 

Skellefteå växer i väldigt snabb takt vilket medför köer i trafiken, speciellt under rusningstid på morgon och på eftermiddag.

Kristoffer Hedenström, Trafikchef Skellefteå buss