En buss måste bli två – det är för trångt

Fler bussar från Bureå, vädjar insändarskribenten.

Fler bussar från Bureå, vädjar insändarskribenten.

Foto: Pär Lindström

Insändare2020-08-28 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I två år har jag gått gymnasiet i Skellefteå och tagit bussen från Bureå. Första skoldagarna så har det under båda åren varit helt fullt på bussen och folk har tvingats stå för att rymmas. Detta har senare korrigeras och fler bussar satts in efter någon vecka. 

Jag undrar bara hur detta kunde ske vid skolstarten nu i år när coronapandemin är här och lurar. Hur kan det vara så att detta år är det värsta hittills när det gäller trängsel på bussen? 

Enda bussen som går i en någorlunda bra tid går klockan 07.25, vilket är en buss som kommer från Umeå. Detta gör att bussen redan är fullpackad när den kommer. Kan vi snälla få en buss till vid samma tid, eller vad är problemet?

Simp

Svar direkt

Vi beklagar att du upplever det trångt på bussen till och från Bureå. Precis som du skriver brukar det ta några dagar in på höstterminen innan trafiken kunnat anpassas till alla resenärer. 

I år har det varit extra svårt att förutse var behov av förstärkning skulle kunna uppstå. Detta beror dels på corona, som gjort att vi under hela året haft betydligt mindre antal resenärer än normalt, men det beror också på att trafiken till och från Skellefteå genomgått ganska stora förändringar. 

Nya tider för start av skolorna på morgonen har gjort att trafiken anpassats, samtidigt som alla vill resa så sent som möjligt, vilket gör att vi får trångt på vissa avgångar. Vi är medvetna om att det finns problem på sträckan och jobbar tillsammans med både Skellefteå kommun och Region Västerbotten för att hitta hållbara lösningar. 

Harriet Söder, vd Länstrafiken i Västerbotten AB