”Den som gläds över lite har mycket att vara glad för”

Trots att 2020 är ett besvärligt år så måste vi försöka hitta de små glädjeämnena, menar Magnus Hammega, föreståndare Skellefteå Stadsmission
Trots att 2020 är ett besvärligt år så måste vi försöka hitta de små glädjeämnena, menar Magnus Hammega, föreståndare Skellefteå Stadsmission

Detta år, 2020, är ett år som bara måste genomlevas och överlevas. För många räknas året som förlorat. Det gäller individer, familjer, företag, organisationer, föreningar eller andra som alla fått ta del av verkningarna av pandemin på ett eller annat sätt.

Insändare 24 december 2020 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan lätt hemfalla åt att vara negativa, att fokusera mer på problem än på lösningar. På Skellefteå Stadsmission arbetar vi med att förstärka det friska, försöka hela det trasiga och sedan hitta vägar till ett bättre liv. Vi vill se mer på möjligheter än på det som har gått snett, och inte lägga all kraft på det som blivit destruktivt. Jag tror att det är en sund syn på hur vi ska tackla livet i stort och på det som händer oss alla. 

Det finns få saker som kan ta ned livslust och vilja som att ha en negativ livshållning, att fastna i det som är minus. Det kommer aldrig ut någonting positivt av att bara tänka negativa tankar. Skellefteå Stadsmission finns bland människor på samhällets bakgård. Det är ändå märkligt att det finns så många positiva människor bland våra kompisar, som vägrar ge upp. Vi har tvingats stänga vår mötesplats. Vi har arbetat utomhus med att servera frukost, dela ut kläder och annat som vi normalt sett gör inomhus. Det har varit en glädje för dem som kommit till oss för att få sig något varmt i sig att vi ändå funnits där. Man har varit tacksam och nöjd över det lilla vi ändå har kunnat erbjuda och åstadkomma. 

Vi står alla inför en jul som inte liknar någon annan jul. Det är annorlunda, konstigt och inte alls som vi brukar ha det. Vi kan bli nedslagna för mindre. Kan vi se på det som sker utan att tycka att allt är botten? Kan vi hitta ljusglimtar i pandemimörkret och ta vara på de små stunderna av glädje? Vi får helt enkelt hitta andra sätt att fira vår jul detta år och dämpa våra krav. Det är inte säkert att tjocka släkten kan samlas alla på en gång, eller att man kan träffa sina nära och kära öga mot öga. Kramar och närhet får vänta. Våra besökare kan finna en glädje i det lilla, helt enkelt för att man får nöja sig med det. Och jag tror att vi får lära oss något av det. 

Någon klok sa en gång: ”Den som gläds över lite har mycket att vara glad för”. Det är så denna jul får bli. Vi får vara kreativa och hitta nya vägar. Och julens budskap kan vi alla glädjas åt oavsett hur många vi får samlas. Så mitt i coronaeländet får vi ändå önska varandra god jul, sådär lite på lagom avstånd och hoppas på ett bättre 2021. 

Magnus Hammega, föreståndare Skellefteå Stadsmission

Ämnen du kan följa