”Den som glĂ€ds över lite har mycket att vara glad för”

Detta Är, 2020, Àr ett Är som bara mÄste genomlevas och överlevas. För mÄnga rÀknas Äret som förlorat. Det gÀller individer, familjer, företag, organisationer, föreningar eller andra som alla fÄtt ta del av verkningarna av pandemin pÄ ett eller annat sÀtt.

Trots att 2020 Àr ett besvÀrligt Är sÄ mÄste vi försöka hitta de smÄ glÀdjeÀmnena, menar Magnus Hammega, förestÄndare SkellefteÄ Stadsmission

Trots att 2020 Àr ett besvÀrligt Är sÄ mÄste vi försöka hitta de smÄ glÀdjeÀmnena, menar Magnus Hammega, förestÄndare SkellefteÄ Stadsmission

Foto: Fanni Olin Dahl / TT

InsÀndare2020-12-24 08:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi kan lĂ€tt hemfalla Ă„t att vara negativa, att fokusera mer pĂ„ problem Ă€n pĂ„ lösningar. PĂ„ SkellefteĂ„ Stadsmission arbetar vi med att förstĂ€rka det friska, försöka hela det trasiga och sedan hitta vĂ€gar till ett bĂ€ttre liv. Vi vill se mer pĂ„ möjligheter Ă€n pĂ„ det som har gĂ„tt snett, och inte lĂ€gga all kraft pĂ„ det som blivit destruktivt. Jag tror att det Ă€r en sund syn pĂ„ hur vi ska tackla livet i stort och pĂ„ det som hĂ€nder oss alla. 

Det finns fĂ„ saker som kan ta ned livslust och vilja som att ha en negativ livshĂ„llning, att fastna i det som Ă€r minus. Det kommer aldrig ut nĂ„gonting positivt av att bara tĂ€nka negativa tankar. SkellefteĂ„ Stadsmission finns bland mĂ€nniskor pĂ„ samhĂ€llets bakgĂ„rd. Det Ă€r Ă€ndĂ„ mĂ€rkligt att det finns sĂ„ mĂ„nga positiva mĂ€nniskor bland vĂ„ra kompisar, som vĂ€grar ge upp. Vi har tvingats stĂ€nga vĂ„r mötesplats. Vi har arbetat utomhus med att servera frukost, dela ut klĂ€der och annat som vi normalt sett gör inomhus. Det har varit en glĂ€dje för dem som kommit till oss för att fĂ„ sig nĂ„got varmt i sig att vi Ă€ndĂ„ funnits dĂ€r. Man har varit tacksam och nöjd över det lilla vi Ă€ndĂ„ har kunnat erbjuda och Ă„stadkomma. 

Vi stĂ„r alla inför en jul som inte liknar nĂ„gon annan jul. Det Ă€r annorlunda, konstigt och inte alls som vi brukar ha det. Vi kan bli nedslagna för mindre. Kan vi se pĂ„ det som sker utan att tycka att allt Ă€r botten? Kan vi hitta ljusglimtar i pandemimörkret och ta vara pĂ„ de smĂ„ stunderna av glĂ€dje? Vi fĂ„r helt enkelt hitta andra sĂ€tt att fira vĂ„r jul detta Ă„r och dĂ€mpa vĂ„ra krav. Det Ă€r inte sĂ€kert att tjocka slĂ€kten kan samlas alla pĂ„ en gĂ„ng, eller att man kan trĂ€ffa sina nĂ€ra och kĂ€ra öga mot öga. Kramar och nĂ€rhet fĂ„r vĂ€nta. VĂ„ra besökare kan finna en glĂ€dje i det lilla, helt enkelt för att man fĂ„r nöja sig med det. Och jag tror att vi fĂ„r lĂ€ra oss nĂ„got av det. 

NĂ„gon klok sa en gĂ„ng: ”Den som glĂ€ds över lite har mycket att vara glad för”. Det Ă€r sĂ„ denna jul fĂ„r bli. Vi fĂ„r vara kreativa och hitta nya vĂ€gar. Och julens budskap kan vi alla glĂ€djas Ă„t oavsett hur mĂ„nga vi fĂ„r samlas. SĂ„ mitt i coronaelĂ€ndet fĂ„r vi Ă€ndĂ„ önska varandra god jul, sĂ„dĂ€r lite pĂ„ lagom avstĂ„nd och hoppas pĂ„ ett bĂ€ttre 2021. 

Magnus Hammega, förestÄndare SkellefteÄ Stadsmission