Elsparkcyklarnas timme är redan slagen

Insändare 30 juni 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när det kommit hit en uthyrare av dessa elsparkcyklar så känner jag att det måste upplysas om vilka lagar som faktiskt gäller dessa cyklar. Detta gäller ju även ni som köpt egna elsparkcyklar, men inte vet hur man får köra dem

Det är olagligt att köra dessa på en trottoar (gäller även vanliga cyklar, Skelleftebor). 

De skall framföras på höger sida.

De får inte framföras på Nygatan förbi torget, under tider då cykelförbud gäller.

Man får inte åka två personer på dem.

Är man under 15 år, så gäller faktiskt hjälmkrav då de klassas som cyklar.

De får faktiskt bara gå 20 kilometer i timmen.

En ny lag kommer den 1 September. Då får polisen eller kommunen ta hand om felparkerade cyklar. Den kostnaden kommer hyrbolaget att få stå för. Jag hoppas verkligen polisen tar tag i det, för då kommer det bli dyrt. Då tror jag nog alla företag ger upp tanken på Skellefteå. För i den här stan kan vi inte sköta oss när vi får förmåner. Man ser hyrcyklarna ståendes eller slängda över precis hela stan med omnejd.

Ni som tycker det är bra att kunna hyra en elsparkcykel måste börja sköta er, Annars kommer ni förlora möjligheten. Jag kan förutse datumet Bird tar tillbaka sina cyklar till den 5 September.

Jag som har lite ålder bakom mig, minns ju de militärcyklar man fick låna gratis runt stan, under två år. De flesta slutade i älven eller stals och målades om. Vissa låstes även fast för att personer hade hittat en som var riktigt bra. Vi som minns, vet hur det slutade. Den möjligheten försvann ganska fort.

Så lär er sköta den här nya möjligheten, innan den också försvinner.

Inte förvånad på Skellefteborna


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa