Elsparkcyklar, ett gissel utan existensberättigande

Alla ni som varit i en större stad i Sverige under de senaste två åren har väl inte kunnat undgå hur dessa börjar finnas överallt.

Insändarskribenten ser bara negativa konsekvenser av elsparkcyklarnas införande.

Insändarskribenten ser bara negativa konsekvenser av elsparkcyklarnas införande.

Foto: Mostphotos/Andrey Popov

Insändare2022-07-16 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De ligger överallt, oftast i vägen, swishar förbi i hastigheter, oftast långt över det tillåtna och så vidare. De ställer till olyckor redan med kraftigt ökande i antal. Sjukhuspersonal på redan ansträngda akutmottagningar och polisen är djupt bekymrade, för inte tala om människor med olika handikapp, blinda, rullstolsburna och andra som får svårare att förflytta sig på gator och torg på ett säkert sätt. 

På kvällar och helger ser man ofta två på samma bräda och dessutom finns ibland alkohol med i bilden vilken kraftigt ökar skaderisken. Både för de ungdomar som använder dem men naturligtvis alla andra som cyklar och går. Småstaden Skellefteå, som växer så det knakar vilket är oerhört glädjande i sig, har inte undgått detta som är ett fullkomligt onödigt element. Det tillför absolut ingenting utan är bara till skada. 

Som sjukgymnast, Idrottslärare och engagerad hälsolobbyist med mera för behovet av ökad fysik aktivitet i skola och samhälle så blir man beklämd att se dessa, företrädesvis unga människor, bli ännu latare, bekvämare, med alla de negativa fysiologiska konsekvenser det medför i mindre vardagsmotion och fysisk aktivitet. Svenska barn har nästan minst idrottstimmar i hela Europa i skolan och sitter oerhört många timmar framför datorer och telefoner. Där toppar vi statistiken i Europa och det har redan fått oerhört allvarliga hälsokonsekvenser med försämrad inlärning, ökad psykisk ohälsa, svagare skelett, ökad övervikt, försämrad kondition med mera. Skall vår generation glömma bort hur man går och cyklar på ett naturligt sätt? Elsparkcyklar tillför absolut ingenting och har noll fördelar förutom att förflytta unga människor snabbare från A till B.

När man hör på de politiska företrädarnas resonemang, både på riksplanet och lokalt, blir man ju alldeles mörkrädd. Mikael Damberg (S), finansminister och tidigare inrikesminister, sa i våras i en radiointervju att det var ett nytt kul komplement till statsbilden. Herregud, man dånar. Våra lokala styrande kommunpolitiker här i Skellefteå har utan någon större diskussion gett tillstånd till företag att hyra ut dessa elsparkcyklar. För ni kunde ju faktiskt säga nej tack. Hur tänkte Ni här? Vad tänker ni göra förutom några löjliga förslag på straffavgifter för uthyrningsföretagen att de parkeras ”rätt”? 

Björn Hällgren, Burträsk