Elpriskaoset kan enkelt stoppas

Skribenten menar att det finns lösningar på de höga elpriserna i Sverige.
Skribenten menar att det finns lösningar på de höga elpriserna i Sverige.

Insändare 12 januari 2023 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket märkligt att lösningen på de extrema elräkningar som nu drabbar Sveriges hushåll och företag inte debatteras öppet och fritt. Att kritisera EU:s prissättningsalgoritm verkar vara tabu i svensk media och från regeringshåll.

Sanningen är att den har havererat och behöver reformeras. En enkel och praktisk lösning finns att tillgå. Sverige kan som andra EU-länder (Polen, Spanien, Portugal) redan gjort införa en prissättning som baseras på den faktiska produktionskostnaden för elkraft som produceras i Sverige samtidigt som den el som Sverige exporterar prissätts för sig. Metoden kallas BEKEN.

Priset kommer då att hamna på ca 40–50 öre per kWh i Sverige istället för som nu på 5–10 kronor eller mer per kWh. Nuvarande situation är ohållbar och kommer att leda till uteblivna investeringar, massarbetslöshet och utslagning av företag och hushåll i Sverige om inte politikerna tar sitt förnuft till fånga.

Det synes tyvärr uppenbart att regeringen vill finansiera sin budget via medborgarnas och skattebetalarnas elräkning. Men är det rättfärdigt? Knappast.

Den nya regeringen beter sig som den snåle Ebenezer Scrooge i julsagan som girigt roffar åt sig av medborgarnas surt förvärvade slantar. Över 200 miljarder kronor har betalats in för mycket på grund av EU:s havererade prissättning.

För Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) är det tydligen mycket viktigare att ställa in sig hos EU-kommissionen och få vara ordförandeland i EU:s ministerråd än att bry sig om det allt fattigare Sverige och dess allt fattigare medborgare. Dags att reagera och protestera.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa