Elöverkänslighet kan drabba vem som helst

Vilken rätt har vår utbildningsminister, Mats Persson (L), att misstänkliggöra och kränka gruppen elöverkänsliga som han gjorde i SVT:s Agenda den 30/4. Där jämställer han ”fake News och de som tror på elallergi”.

Skribenten tycker att utbildningsministern kränkte elöverkänsliga i tv-programmet Agenda.

Skribenten tycker att utbildningsministern kränkte elöverkänsliga i tv-programmet Agenda.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Insändare2023-05-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elöverkänslighet är ett godkänt funktionshinder sedan 1995 och därför erhåller Elöverkänsligas riksförbund årligen statliga bidrag för sin verksamhet. Symtom som huvudvärk, yrsel, koncentrationsproblem, sömnsvårigheter, tryck över bröstet och hjärtstörningar är vanliga.
Det finns inga fördelar med att vara elöverkänslig (om nu någon trodde det) och det kan drabba vem som helst. Exempelvis finns det några svenska läkare som också fått denna oönskade ”plåga”. 

Gro Harlem Bruntland, även hon läkare, före detta statsminister i Norge och tidigare chef för WHO, är själv känslig för strålningen från bland annat mobiltelefoner och wifi. Som gäst i tv-soffan hos Skavlan, i november 2020, berättade hon om de symtom hon får från trådlös teknik med bland annat kraftig huvudvärk. Hos WHO fick hon till och med sätta upp anslag på sitt kontorsrum om att man inte fick ha mobiltelefoner påslagna. Hon konstaterar att vissa människor är känsligare och tål inte denna strålning.

För ett drygt decennium sedan rekommenderade Europarådet sina medlemsstater att införa särskilda åtgärder för att skydda elöverkänsliga.

Tack, Skellefteå kommun, som bryr sig och ger drabbade möjlighet att söka bidrag till elsanering och all heder åt Evelina Fahlesson (S) som försvarade bidraget i ett Rapport-inslag 2016.

Ofta har den som ”trillar dit” dålig avgiftningskapacitet, har haft problem med kvicksilver från amalgam, arbetat i sjukt hus eller med kemikalier och så vidare. Fransk forskning pekar bland annat på objektiva biologiska markörer i blodet som visar att det inte är ”inbillning”. I bra miljöer med låga strålningsnivåer avklingar ofta sjukdomssymtomen. Men tyvärr minskar livsutrymmet för de drabbade i takt med den digitala utbyggnaden.

Mats Persson, skärpning. Detta yttrande är både okunnigt och skamligt.