Elever: "Snälla – träng inte ihop oss i stora skolor"

Eleverna som skrivit insändaren tycker att det är fel av kommunen att stänga de små skolorna.

Eleverna som skrivit insändaren tycker att det är fel av kommunen att stänga de små skolorna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2021-06-11 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera mindre skolor stängs i Skellefteå på grund av ekonomin och att man vill bygga andra byggnader, till exempel höghus. Vi tycker att det är respektlöst, dumt och taskigt. Skellefteå kommun har stängt Sjungande dalens skola, Mobackenskolan och Moröskolan. De små skolorna bör få finnas kvar. Det är inte hållbart med stora skolor och klasser med 30 elever. Skellefteå ska växa, men snälla – träng inte ihop oss i stora skolor.

För det första så får många barn längre till sin nya storskola och det blir svårare att ta sig till skolan. De kan till exempel behöva korsa stora och farliga bilvägar. Vissa vägar har anpassats för skolelever, men det kostar mycket pengar. 

För det andra så kan större skolor leda till att det blir större klasser, och då kan det bli väldigt hög ljudnivå i klassrummet. Och det kan också leda till att man får mindre hjälp med arbeten i skolan. Gemensamma ytor, till exempel korridorer och matsalar, riskerar att bli otrygga. Ljudnivån blir hög och det är rörelse hela tiden. Det blir lättare att känna sig trygg på en liten skola för då kan man lära känna varandra bättre. 

För det tredje så är vi just nu inne i en pandemi och det kan öka smittspridningen när man är många på en plats. På en stor skola samlas det hundratals människor på samma plats, därför kan smittan öka. Det kan leda till att man behöver införa distansundervisning med risk för att eleverna lär sig mindre.

De som bestämmer i Skellefteå kommun kanske tänker att det är bra med stora skolor och fin miljö, men i själva verket så kanske det är vissa personer som har det tungt. Vi själva har inte det tungt, men vi vet andra som har det. Är verkligen ekonomin viktigare än att barn ska lära sig och må bra? Om man sparar pengar på barn och unga vet vi att det i längden kan kosta mycket pengar för samhället. 

Om Skellefteå ska växa behöver vi också trygga och lugna skolor. 

Emma Nyström, Greta Söderlund och Cornelia Myrgren, Lejonströmskolan