Elever går hungriga när skolan tar bort husmanskosten

Varje dag serveras tre rätter i grundskolan: Den ordinarie rätten, en vegetarisk rätt samt en soppa. Oftast är den ordinarie rätten en rätt som kan betecknas som svensk husmanskost vilket kan innebära pasta med någon sås, potatis i någon form med någon fisk- eller kötträtt, pannkaka, köttsoppa etcetera.

När husmanskosten försvinner går många elever hungriga, menar skribenten.

När husmanskosten försvinner går många elever hungriga, menar skribenten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2020-09-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje fredag har vi denna höst fått en vegetarisk rätt som ordinarie rätt och en vegetarisk soppa vilket betyder att det har serverats tre olika vegetariska rätter och ingen som kan kallas svensk husmanskost. Har vegetarianerna så mycket större rätt att få det dem önskar än allätarna? 

Hur tror man att man ska få elever att prestera när de inget äter? I fredags var det kanske tio procent av eleverna i årskurs åtta och nio som överhuvudtaget besökte matsalen. Inte ens de vuxna som var där kunde hålla inne med negativa kommentarer om kikärtsbiffarna – de varken såg goda ut eller smakade ens godkänt. 

Om målet är att fler ska äta mer vegetabilier är detta inte rätt väg att gå. Servera i stället sådana vegetariska rätter som vi vet att många tycker om – pannkaka, potatisbullar eller risgrynsgröt. Försök sedan introducera rätter som i alla fall ser goda ut, kanske falafel, ostpaj eller omelett.

Jag fattar ingenting, men jag ser att mitt arbete som lärare spolieras av att eleverna är hungriga och inget orkar – varken sitta på sin plats, vara tysta eller arbeta. Om målet med skolan är att elever ska lära sig så mycket som möjligt så har ni verkligen satt oss lärare på pottan. Ni har helt dragit undan förutsättningarna för att det ska gå. Skolan är ingen uppfostringsanstalt – det är en inrättning för att öka kunskaperna. Låt oss då få grundläggande förutsättningar för att vi ska kunna göra det. 

Nu tänker du: Man har alltid klagat på skolmaten. Jag äter skolmat varje dag och tycker att den oftast är god, dock var den bättre på Jörnskökets tid, men detta är ett lågvattenmärke av rang. Sluta tvinga elever att äta vegetariska konstiga rätter eller gå hungriga. Fortsätt att erbjuda vegetariska alternativ och gör dessa så attraktiva att elever väljer dem frivilligt.

Får ta konsekvenserna