Elev: Kommunen har glömt bort min skolan

Efter att sista lektionen på Naturbruksgymnasiet i Burträsk slutat till att bussen hem till stan går, är det cirka 30 minuter.

Skribenten anser att Skellefteå kommun har glömt bort att Naturbruksgymnasiet existerar.

Skribenten anser att Skellefteå kommun har glömt bort att Naturbruksgymnasiet existerar.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-11-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessa minuter skulle kunna spenderas med att läsa läxor, plugga till ett prov eller tillsammans med skolans djur för att få ett mysigt avslut på dagen. Istället så är det dags att gå den drygt kilometerlånga vägen ner till busshållplatsen. Man måste snällt ta den cirka 15 till 20 minuters promenaden längs en trafikerad 70-väg ner till korsningen där bussen kommer – oavsett väder och väglag.

Detta kan jämföras med att eleverna på Anderstorpsgymnasiet skulle behöva gå ända till McDonalds för att komma till närmaste busshållplats, och Baldereleverna skulle behöva gå till Ica Kvantum. Perioder av tidigare år så körde bussen hela vägen upp till skolan för att hämta eleverna för att sedan vända och fortsätta vanliga färden, men tydligen så går inte det längre av oklar anledning. 

Ett flertal försök har gjorts av både elever och personal att försöka fixa bussrutten, men varje gång har vi talat för döva öron och fått svaret att det kostar för mycket pengar. Men varför? Det är en så minimal grej att ta den där extra svängen upp till skolan, men den sparar ändå så mycket tid och energi för eleverna – som dessutom slipper gå och stå längs vägen och utsätta både sig själv och andra trafikanter för fara. 

Det känns verkligen som att kommunen har glömt bort att den här skolan existerar, och skiter i att göra en sådan här liten sak för eleverna. När är det våran tur att känna oss prioriterade?

Alma Sjöberg, tredjeklassare på Naturbruks

Svar direkt

Vi beklagar att du upplever att vi struntar i dig som elev eller har glömt att Naturbruksgymnasiet existerar, så är det inte! Vi ska försöka förklara hur våra bedömningar i frågor som dessa ser ut. 

Det stämmer att bussen tidigare gjort en avstickare till gymnasiet, men anledningen till att det inte längre sker är att linje 225, som det handlar om, alltid ska se likadan ut, det vill säga alltid följa samma körväg och ta lika lång tid oavsett om det är en skoldag eller inte. Detta så att resenärerna ska veta hur bussen går och när de kommer att vara framme vid sin målpunkt.

Beroende på hur gammal en elev är så förväntas hen kunna ta sig olika långt mellan hemmet och skolan (eller busshållplats) på egen hand. För gymnasieelever gäller att man ska ha mer än sex kilometer till skolan för att ha rätt till busskort, kortare sträckor än så väntas man kunna transportera sig själv. Högstadieelever ska ha mer än fyra kilometer till skolan och mer än tre kilometer till sin närmaste hållplats för att kunna få skolskjuts, och för yngre elever gäller kortare avstånd.

Sträckan mellan busshållplatsen och Naturbruksgymnasiet i Burträsk är ungefär en kilometer lång, vilket alltså är inom gränsen för hur långt en gymnasieelev ska kunna transportera sig själv. Vår bild är att trafikmängden på den aktuella vägsträckan också är låg, men självklart hoppas vi ändå att du som gångtrafikant alltid gör vad du kan för att vistas i trafiken på ett så säkert sätt som möjligt.

Robert Nyman, trafikchef, Skellefteå kommun