Elektrifiering av fordon – metaller växer inte på träd

Med spänt intresse följer jag de olika debatterna om miljö och elbilar. Jag upplever dock att det saknas några viktiga frågeställningar. Batterier i dag innehåller bland annat kobolt och litium – två metaller som inte växer på träd.

Elbilsdebatten saknar de kritiska perspektiven, menar skribenten.

Elbilsdebatten saknar de kritiska perspektiven, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-13 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att kunna tillgodose vårt tänkta behov måste vi öppna gruvor. Alla som vet vad en gruva är vet också att naturen tar stryk av detta, det är ofta inga rena och miljövänliga anläggningar. De kostar också enorma pengar, pengar som elbilsfantasterna verkar tror att någon annan ska betala. Kobolt och litium är dessutom väldigt svåra att återvinna.

Sedan ska batterierna laddas och just i dag är det förhållandevis billigt, men man har redan nu börjat höja ett varningens finger för ökade elpriser på marknaden. Pengar ska in till staten och i takt med att de fossila bilarna försvinner måste kostnaden tas ut från elbilarna, förmodligen via kilometerskatt. Man måste också montera ett speciellt uttag i hemmet som klarar högt strömuttag över lång tid, annars är risken för brand överhängande. 

Är man i behov av ett fulladdat batteri varje morgon, så blir man tvungen installera en snabbladdare vilket ofta innebär stora montagekostnader i hemmet samt dyrare abonnemangsavgifter. Om flera hushåll i ett kvarter har samma behov kommer troligen inte ledningarna i marken att klara av belastningen, utan man måste gräva och byta dessa. När tillräckligt många ska använda el så kan transformatorstationerna bli överbelastade och i så fall behöva bytas ut. 

Sist, men inte minst kommer frågan var vi ska få vår elektricitet ifrån, eller är man så blåögd att man tror att några vindkraftverk ska lösa elbristen? Listan på bekymmer som kan/kommer att uppstå kan göras lång och det är ingen som tar upp dessa frågor i debatten. Det enda som är riktigt säkert är att kostnaderna kommer att skena och det är vi konsumenter som i slutändan får betala notan.

Danne