Skellefteå kommun sålde det färdiga huset till Samhällsbyggnadsbolaget och hyr nu huset på långtidskontrakt. Mycket har skrivits om denna konstruktion och det har framförts en del kritik utifrån ett ekonomiskt perspektiv.
Jag vill peka på en del annat gällande vårt kulturhus. Uppenbart är att huset och dess användning i första hand är utformat för kommersiella intressen. För det första har stadsbiblioteket placerats i en undanskymd del av byggnaden. En lång och smal lokal som förutom barnavdelningen ger en känsla av att befinna sig i en källare. Antalet hyllmeter för romaner är blygsamt och lever inte upp till ett stadsbiblioteks standard. Inget kafé finns för besökare utan man är hänvisad till restaurangen intill hotellet med priser som definitivt inte är rimliga för de flesta biblioteksbesökare.
På senare tid har man dessutom stängt alla toaletter som finns i anslutning till biblioteket. Skälet är att toaletterna används av fel personer (sannolikt missbrukare). Besökarna hänvisas i stället till andra toaletter en våning upp och längre bort. Personalen säger att de inte har tid att bevaka toaletterna och det låter ju rimligt. Men det finns ju värdar och vakter i kulturhuset och jag tycker inte de ser alltför upptagna ut.
När det kommer till exteriören blir det än tydligare att det kommersiella prioriteras. Det skyltas med Sara kulturhus och The Wood Hotel men ingenstans på fasaden ser man att huset inrymmer ett stadsbibliotek och en länsteater.
Det vore intressant att veta hur våra politiker ser på det jag framfört. Är ni nöjda med den plats som kulturen har fått i Sara? Vad tycker ni om den skyltning som finns på fasaden?
Svar direkt
I november 2015 utlystes en öppen arkitekttävling för ett kulturhus i Skellefteå. Vinnare blev White Arkitekter genom Oskar Norelius och Robert Schmitz med bidraget "Sida vid sida". Just detta symboliserar kulturhuset – att det offentliga och kommersiella, sida vid sida, skapar något fantastiskt för vår kommun.
Men hur går det då för kulturen i denna gemensamma vandring?
Låt oss börja med några siffror. Kulturhuset hade 785 000 besökare under 2024, medan stadsbiblioteket tog emot närmare 300 000, och kultur- och mötesplatsavdelningen arrangerade nästan 400 aktiviteter. Konsthallen lockade närmare 35 000 besökare, och teatern har återhämtat sina publiksiffror från pandemiåren.
Bakom dessa siffror hittar vi ett stort och varierat kulturutbud, både med bredd och spets. Många av aktiviteterna är dessutom kostnadsfria eller subventionerade för att alla ska kunna ta del av kulturen – allt detta mitt i hjärtat av Skellefteå. Evenemang och aktiviteter sträcker sig från popmusik och folkmusik till hårdrock och klassisk musik. Lägg till dansföreställningar, stand-up, konstnärssamtal, spelfestivaler, konstutställningar och mycket mer. Biblioteket har även stärkt sin roll som samhällets vardagsrum tack vare den centrala placeringen. Att det finns utmaningar och kompromisser som behöver göras är en naturlig del när flera verksamheter ska samverka.
Är vi i kulturnämnden nöjda? Nej, vi vill fortsätta arbeta för ännu mer kultur i Skellefteå, både på Sara kulturhus och runt om i hela kommunen. Men är vi stolta över vad Sara kulturhus har gjort för kulturen i Skellefteå? Ja, mycket!
Vi ser fram emot att, sida vid sida, fortsätta stärka kulturen i vår kommun och i Sara kulturhus.