Efter krisen – ett svårt sargat Sverige

Statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-05-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen sätter många och djupa spår, både mänskligt och ekonomiskt lidande. Staten går in med gigantiska pengar för att rädda så många jobb som möjligt, mildra effekterna för företag och att stå för stora kostnader vid korttidspermitteringar. 

Företag som redovisat miljardvinster under tidigare år, står nu med mössan i hand och tigger om hjälp. Man kan undra varför de inte använder sig av sitt eget kapital. Skulle inte direktörerna känna lite stolthet över att klara sig själva? Inom vissa branscher är det kris. I rese-, turist-, hotell- och restaurangbranschen är det katastrof. En del företag kommer att gå under, det visar sig redan. Men något denna pandemi har lärt oss, både politiker och vanliga medborgare, är att marknaden inte klarar att bemöta en katastrof av denna dignitet. 

Krisen kommer att vara övergående, men med ett Sverige som är svårt sargat – både mänskligt och ekonomiskt. Vilket av våra etablerade partier kommer nu att ta på sig ledartröjan, för att rädda den svenska välfärden? Socialdemokraterna med stödpartier sköter den detaljen nu, men vi har ett val i september 2022. 

Det är väl inte så många partier som har den svenska välfärden som punkt ett i sin agenda. Men svenska medborgare måste ha lärt mycket under denna kristid, vilka som värnar den svenska modellen med skola, vård och omsorg – och som borde få förtroende och har styrkan att navigera skutan mot ännu en katastrof.

Sture Grundberg, Malå