Kläder sägs bli betydligt dyrare i höst på grund av bland annat högre frakt- och energikostnader. Det bekymrar förstås textilbranschen, men något som däremot skulle gynnas av en minskad klädförsäljning är miljön. Klädbranschen är nämligen väldigt skadlig för miljön och klimatet. Enligt en studie från Chalmers står textilindustrin för uppåt tio procent av världens koldioxidutsläpp, samtidigt som den använder stora mängder farliga kemikalier och kräver massor av vatten.
Det är också väl känt att vi i den rika världen köper hysteriskt mycket kläder. I Sverige köps i genomsnitt 13 kilo nya kläder och textilier per år och person, medan nästan åtta kilo slängs i soporna. En viktig orsak är modeindustrins trendtänkande, där nya stilar efterträder varandra i rasande fart. Medan butikerna år 2000 i snitt släppte två nya kollektioner om året, så marknadsför de största kedjorna idag uppåt 20 kollektioner per år.
Därför kan man hoppas att de högre klädpriserna, om de kommer, kan leda till ett omtänkande. Högre priser skulle kunna få fler konsumenter att hoppa av modekarusellen och sluta köpa så många nya plagg – plagg som ger en kortvarig kick men fort känns föråldrade. Om vi i den rika världen köpte färre men mer hållbara och tidlösa kläder skulle miljön gynnas, och troligen också vår egen sinnesfrid.
Ingela Björck