Brobygget – demokratiskt eller odemokratiskt?

Skribenten undrar var Norrans ledarskribent står i brofrågan.
Skribenten undrar var Norrans ledarskribent står i brofrågan.

Mikael Bengtsson, hur ska du egentligen ha det? Först skriver du en ledare där kommunen kritiseras för att man inte följer folkomröstningen, en folkomröstning som handlade om en ny bro i centrum och inget annat broalternativ. Sedan en ny ledare på samma ämne, trots att du raljerar över den återkommande diskussionen.

Insändare 26 november 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samma dag besvarar du en insändare där du säger att du inte är mot en ny bro, bara placeringen, trots att det hela tiden handlat om en centrumbro. Var i centrum vill du då placera bron?

Du anser att det är odemokratiskt att bron byggs, eftersom folkomröstningen ledde till ett nej. Men är det inte i kommunalvalen som vi överlämnar ansvaret till de partier som får flest röster? Det var ett nytt val mellan folkomröstningen och beslutet att bygga bron, vilket folk kände till att man ville göra, och ändå röstade en majoritet på Socialdemokraterna. Är det inte demokrati? Om du anser att folkomröstningar är höjden av demokrati så finns det många kontroversiella frågor att rösta om, både lokalt och nationellt.

Jag har inte något emot varken kollektivtrafik eller cykel, men att cykla vintertid inser alla att det inte är något alternativ. I en kommun som Skellefteå är vi beroende av bilar, det kan ingen förneka, och ska centrum leva måste man kunna ta sig dit. Nu kommer bilarna successivt att övergå till eldrift, då slipper vi avgasproblemen som annars brukar framföras som ett argument – trots att en centrumbro skulle minska avgaserna genom ett bättre trafikflöde. 

Vi behöver en bro även längre österut, men den frågan äger inte kommunen. Ska vi då vänta, förmodligen tiotals år, med att lösa infrastrukturen i centrum?

Caprico

Svar direkt

Det behövs fler broar över älven. Däremot anser jag att Karlsgårdsbron är en felplacering och felprioritering.

Nej, folkomröstningar är inte höjden av demokrati. Vilket jag med ojämna mellanrum påtalat i ett flertal ledare de senaste 15 åren. Däremot ogillar jag behandlingen av folkomröstningsresultatet.

Mikael Bengtsson, politisk redaktör på Norran

Ämnen du kan följa