Donald Trumps paranoida tendenser

Donald Trumps agerande gränsar till paranoida tendenser, menar skribenten.

Donald Trumps agerande gränsar till paranoida tendenser, menar skribenten.

Foto: Jacquelyn Martin/TT

Insändare2021-01-11 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som vi tidigare kunnat läsa i insändare har en del människor tydligen en övertro på politiken, demokratin samt rättsstaten USA. Som om inte det skulle räcka, även en märklig tilltro till president Donald Trump. Han har visserligen uppfyllt många av sina vallöften. Men därutöver har han skött sitt ämbete via Twitter, hånat och hotat oliktänkande, sparkat anställda som inte hyst hans åsikter, hånat och häcklat politiska motståndare och journalister från misshagliga tidningar, med mera – listan kan göras lång.

Ett annat exempel är hans benådande av människor som har blivit dämda för brott i domstol, mestadels vänner och tidigare innehavare av höga poster inom administration. Dessutom har han även försök att benåda sig själv. Att han i nuläget, med alla tänkbara medel, försöker klamra sig fast vid ämbetet, gränsar faktiskt till paranoida tendenser.

De som även anser USA vara världens bästa och underbaraste demokrati, bör nog ta sig tid att läsa boken ”Supermakten: vad varje svensk bör veta om USA” av USA-experten Frida Stranne och journalisten Sanna Torèn Björling. Där får man en god inblick i ”drömlandet” USA. Landet som dömer fattiga och främst svarta till hårdare straff. Detta är bara ett exempel på företeelser som boken tar upp.

A Liasson