Domedagen kommer i en ny skepnad

Trots att vetenskapliga bevis pekar åt ett håll väljer många, inklusive ledande politiker, att titta åt ett annat, menar skribenten.

Trots att vetenskapliga bevis pekar åt ett håll väljer många, inklusive ledande politiker, att titta åt ett annat, menar skribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-11-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen konstaterade FN:s generalsekreterare att vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen. Varningar om att jorden skulle gå under har kommit många gånger under historiens gång. Tidigare kom varningarna med religiösa förtecken. Ofta var det i samband med missväxt, krig eller pandemier. Idag är det annorlunda, nu kommer varningarna i form av vetenskapliga bevis.

Trots att alla fakta pekar åt samma håll, lyckas en liten minoritet ändå så tvivel. Metoden är välkänd och tidigare med framgång använd av tobakslobbyn. Det räcker att några få pratglada och publicitetssugna så kallade vetenskapsmän säger något emot, så lyckas man så tvivel. I Sverige har vi Sverigedemokraterna, i USA har vi Donald Trump, men det finns grupper i de flesta länder som vägrar ta till sig den bistra sanningen att vi måste göra något omedelbart.

Tyvärr verkar även vår nya regering blunda för fakta. Det var viktigare att vinna ett val än att vara uppriktig om vad som måste göras. Det enda radikala man föreslog var gammal kärnkraftsteknik som i bästa fall är tio år bort. Att avfallsproblemen ännu inte är lösta och att kriget i Ukraina visat hur sårbart det är med kärnkraft, det verkar man bortse ifrån.

Det märkliga idag är att hoppet står till näringslivet och inte till politiken. Företagsledare kan tänka längre än fyra år framåt. Ska man tjäna pengar är det bra att vara tidigt ute på marknaden med lösningar som är långsiktigt hållbara och miljövänliga. Företagsledare vet att det räcker med ytterligare en kärnkraftsolycka, för att många flera länder kommer att följa Tysklands exempel och stänga all kärnkraft. Att plöja ner hundratals miljarder på så osäkra investeringar är därför inte klokt.

Näringslivet ser att det sker en snabb teknikutveckling då det gäller sol- och vindenergi och möjligheterna att lagra denna energi. Många mindre enheter innebär mindre risker för felinvesteringar. Dessutom innebär det att vi blir mindre sårbara då det gäller vår nationella säkerhet. Att skicka missiler mot ett litet antal kärnkraftverk är inte svårt, men att slå ut tusentals vindsnurror och solcellsparker är betydligt svårare.

Tidigare varnade man för att Guds vrede skulle leda till undergången. Idag behöver vi istället varna för kortsiktiga politiker som inte vågar fatta de nödvändiga besluten.