Dödens väntrum – vi vill att mamma ska ha det bra

Insändarskribenterna vill att deras mor ska få en fin sista aktiv tid på sitt äldreboende. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Insändarskribenterna vill att deras mor ska få en fin sista aktiv tid på sitt äldreboende. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Thomas Johansson/TT

Insändare2022-08-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns lagar, det finns riktlinjer och föreskrifter som handlar om hur kommunen måste eller borde planera för att se till att det fungerar inom vård och omsorg, om äldre.

Det ska vara en värdig period i livet. Det finns till och med riktlinjer, med exempel på vad man kan hitta på. Och det finns ju kommuner och boenden där det fungerar bra.

Vi är ledsna och arga över hur vår mamma har det på sitt boende i Skellefteå. Det händer ingenting. Dagarna är desamma. Man väntar på att få gå upp, att få frukost, lunch, middag. För att sedan vänta på att få gå och lägga sig. 

Dag efter dag. År efter år. Jo, igår skulle det visst vara musik i samlingssalen. En enstaka händelse. Men, det som behövs är att något händer varje dag under veckan. 

Det skulle kunna vara ett enkelt program:
Måndagar: Högläsning ur Norran eller någon bok
Tisdagar: Lyssna på musik tillsammans 
Onsdagar: Boule och fika i parken
Torsdagar: Filmkväll 
Fredagar: spela spel, Åsna eller Yatzy eller bingo

I flera år har vi frågat, vädjat och bett om detta. Men, inget hjälper. Hur svårt kan det vara? Vi vill att vår mamma har sysselsättning, skratt och tjo, musik och dans. Att hon får frisk luft och har roligt.

Hur svårt kan det vara att förstå att alla människor behöver det?

Arga döttrar