Digital kommunikation kan förvärra konflikter

Internet är inte bara en källa till desinformation och konspirationsteorier utan kan till och med orsaka krig.

Insändare 4 mars 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 februari 2022 utbröt ett fullskaligt krig i Ukraina. Jag tänker inte här gå in på vem som bär skulden för blodsutgjutelsen utan vill bara konstatera att en väldigt förtryckande handling har utförts av ett stort land gentemot ett litet. Däremot vill jag påminna om att det finns något ute här bland våra mobilmaster och fiberkablar som kallas desinformation.

Med åren har internet vuxit från att ha varit en liten irriterande källa till förvirring och flitigt använt av gruppmobbare och konspirationsteoretiker – till att vara en plats där allvarliga konflikter kan förvärras och till och med orsaka krig. Det sägs att sanningen är det första som får ge vika när det blir krig, och internets möjligheter som forum för osanningar och det som kallas desinformation - är oändliga.

Men det är inte nog med det. Företagen vill också att vi ska släpa in IT och AI (artificiell intelligens) i våra hushållsapparater och vår hemmiljö överhuvudtaget. Det ska vara rätt ljusmiljö bara genom vårt röst-kommando och Frank Sinatra ska sjunga ur dolda högtalare bara vi knäpper med fingrarna. I kylskåpet ska en kamera kopplad till servrar och datorer tala om vilken mat vi behöver köpa hem eller beställa elektroniskt från närmsta firma som levererar. Tvättstugan ska bokas digitalt och den låses om du så bara kommer en sekund för sent till den bokade tiden. Jag frågar bara – behöver människan detta?

Det värsta med all denna teknik är att den bevakar användarnas beteende och vanor. Adjö integritet. Stater är här maktlösa. Det är privata företag som driver på utvecklingen och jag föreslår till politiker som har någon sorts eftertanke att en granskning börjar utföras gentemot IT, AI, falska nyheter och bland annat sociala medier som redskap för de som vill utnyttja andra.

Olov Wikström, Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa