Med höjden på de torn man bygger kommer jag se hela propellern och höra ljudet och se det blinkade ljuset. Någon säger du blir kanske förmögen, men det är ett kortsiktigt tänkande. Mina grannar i Svanfors som inte äger mark söder om riksväg 95, de får ingenting, de får bara lyssna och se.
Till läsaren vill jag säga: åk runt i gränslandet Norrbotten, Lappland och Västerbotten, kolla vindkraftparkerna, de är många och fler under uppförande Fjällboda, Stora Blåbergsliden. Notera den stora skogsavverkning som görs, skogsproduktionen är på tillbakagång. Skogen kan och måste ge oss alternativa bränslen, förutom allt den ger vad gäller byggande, papper med mera. Vindkraftparkerna känns inte långsiktigt stabila jämfört med vattenkraften. Hur länge skall ett torn stå, hur ska det avvecklas, byta mot ett nytt, utmattning på propellern, och byta lager högst upp? Ett har ju redan rasat i Jörn. Vill du gå in och plocka bär under vingarna?
Jag misstänker att ersättningen för verken till stor del som i det skissade förslaget hamnar utanför Skellefteå kommun. Den planerade vindkraftparken berör platt land inga berg, vilket måste ge jättehöga torn. Det verkar vara hysteri kring vindkraft i Skellefteå, då mina grannar påpekar att flera platser i Skellefteå kommun är under utredning och kräver detaljplaneändringar. För att man lovat Northvolt billig el kan man inte förstöra skogsproduktion och ett friluftsliv utanför stadskärnan.
Det finns tillräckligt verk i drift och under uppförande, fler skapar miljöförstöring. Eventuellt kan något byggas ute i havet. Sverige behöver bygga ut vattenkraften i alla delar av landet samt ta till vara solenergin. Den ensidiga satsningen på elbilar är fel; traktorer, snöskotrar, fyrhjulingar allt kan inte drivas med el, alternativa bränslen måste fram. Den energi som solen ger över Skellefteå Kommun en solig dag i juni skulle räcka hur länge som helst. Problemet är att lagerhålla energin och sedan skicka ut den i tillräcklig effekt när den behövs. Skogen lagerhåller energin, skogsbruket skall utvecklas inte avvecklas.
Anders Segerstedt, Luleå